Sjögren Sendromu Belirtileri ve Tedavisi
20 Temmuz 2024

Sjögren Sendromu Belirtileri ve Tedavisi

Sjögren Sendromu

Sjögren sendromu, bağışıklık sisteminden kaynaklanan kuru göz ve kuru ağız etkilerine yol açan bir otoimmün hastalıktır. Bu tür otoimmün hastalıklarda, vücuttaki savunma sistemi kendi hücreleriyle savaşa girişir. Normalde vücuda giren bakteri, virüs gibi yabancı maddelere karşı savunma geliştirir. Ancak, savunma sistemi bazen gerektiği gibi işlev göremez ve vücut hücreleriyle antijenleri ayırt edemez. Bu durumda, kendi hücrelerine saldırır. Sjögren sendromu, primer ve sekonder olmak üzere iki şekilde ortaya çıkar. Primer Sjögren sendromu, başka bir hastalıkla bağlantılı olmadan tek başına görülürken, sekonder Sjögren sendromu, romatoid artrit, polimyozit veya lupus gibi romatizmal hastalıklarla birlikte seyreder.

Sjögren sendromu, genellikle 20 yaş altındaki bireyleri nadiren etkiler, ancak her yaşta ve her ırktan kişiyi etkileyebilir. Kadınlar, bu hastalık açısından daha yüksek risk altındadır; hastaların yaklaşık %90'ı kadındır. Ailede Sjögren sendromu varsa, diğer bireylerde gelişme riski de artar. Hastalığa neden olan etkenlerin hormonlar, viral enfeksiyonlar ve genetik faktörler olduğu düşünülmektedir.

Sjögren Sendromunun Patofizyolojisi

Sjögren sendromunda, lenfosit adı verilen beyaz kan hücreleri gözyaşı ve tükürük bezlerini veya diğer salgı bezlerini işgal eder. Bu lenfositlerin bezlere zarar vermesi, salgı üretimini engeller. Gözde, ağızda veya diğer bölgelerde kuruluğa neden olabilir. Bu hastalık, göz ve ağız dışında, vajina, tiroit bezi, akciğerler, eklemler, beyin, karaciğer ve böbrekler gibi alanlarda da iltihap oluşturabilir.

Sjögren Sendromu Belirtileri

Bu hastalığın etkisi herkeste farklı seviyelerde olur ve ortaya çıkan belirtiler de farklılık gösterir. Hastalarda en fazla gözlenen belirtiler şunlardır:

  • Kuru Ağız: Hastalarda ağızdaki tükürük oranında azalma olur. Bu, çiğnemede, konuşmada, yutmada zorluk yaşanmasına ve tat alma duyusunun azalmasına yol açar.
  • Kuru Gözler: Gözlerde kuruluk, kumlu olma hissi oluşur. Bu, kızarıklığa ve yanmaya yol açar. Uyku halinde gözde çapak birikimi olur. Gözler ışığa karşı hassas olur. Sjögren sendromunun uygun şekilde tedavi edilmemesi halinde, gözlerdeki kör noktaların oluşumuna ve göz küresinin dışında yaraya neden olabilir.
  • Tükürük Bezlerinin Şişmesi: Vücutta tükürük üreten üç büyük bez bulunur. Ağızın arkasında, kulakların ön kısmında yanak altında, dilin altında yerleşen bu bezlerde şişlik oluşur. Hastalar bunu kabakulak olarak düşünebilirler. Hassasiyetin yanında, hastalarda ateş de olabilir. Hastaların yarısı bu bulgudan etkilenir.
  • Diş Çürükleri: Bu belirti ağız kuruluğunun sonucudur. Bakteri öldüren maddeleri içeren tükürük üretilmediğinde veya azaldığında, diş çürüklerinin oluşması kaçınılmazdır.
  • Ağız İçinde Mantar: Ağız kuruluğu olan hastalarda yanma ve kızarıklık etkileri de olur. Bunun nedeni candida adı verilen mantardır.
  • Burun, Boğaz ve Akciğerlerde Kuruluk: Kuruluk nedeniyle boğazda gıcık oluşur. Bu nedenle kuru öksürük, koku almada azalma, ses kısılması, burun kanaması, zatürre, kulak sorunları, bronşit gibi rahatsızlıklar oluşur.
  • Vajina Kuruluğu: Sendromun neden olduğu kuruluk yüzünden vajinada ağrı ve irritasyon ortaya çıkar. Bu, kadın hastalarda cinsel ilişkiyi zorlaştırır.
  • Yorgunluk: Bu belirti Sjögren sendromu hastalarında çok görülür. Bazen sendromun etkisiyle, bazen de kronik başka bir hastalığın etkisiyle ortaya çıkar.

Sjögren Sendromu Tanısı

Hastanın öncelikle fiziki muayenesi yapılarak, öyküsü dinlenir. Muayenede ağızda, gözlerde, tükürük bezlerinde meydana gelen değişimler, lenf bezlerindeki şişlik, kaslardaki hassasiyet, eklemlerdeki iltihap gibi bulgular araştırılır. Akciğer grafisi çekilir. Laboratuvar tetkikleri yapılır. Schirmer testi ile gözlerdeki kuruluk belirlenir. Slit lamba incelemesi de gözlerdeki kuruluğun tespitinde çok yararlıdır. Hastanın gebe olması halinde, bebeğe gelebilecek zarara karşı özel testler yapılabilir. Dudak biyopsisi ile tükürük miktarı ölçülür. Yapılan idrar testleri de böbreklerin durumunu incelemeye yardımcı olur.

Sjögren Sendromu Tedavisi

Bu hastalık için belirli bir tedavi yöntemi yoktur. Uygulanan tedaviyle hastalardaki belirtiler azaltılmaya ve daha konforlu bir yaşam sürmelerine yardımcı olunur. Aşağıdaki önlemler ve tedaviler uygulanabilir:

  • Ağrı kesici ve iltihap giderici ilaç tedavisi
  • Egzersizlerle kasların ve eklemlerin esnek hale gelmesi
  • Ağız kuruluğunun azaltılması için su içilmesi
  • Diş fırçalama gibi önlemlerin alınması
  • Diş çürüklerine engel olmak için iyi bir diş bakımının yapılması
  • Gözlerdeki kuruluk için uygun bir göz damlasının kullanılması
  • Cilt kuruluğunda nemlendirici kullanılması

Görüldüğü gibi, uygulanan tedavilerde hastaların rahatlatılması hedeflenir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Down Sendromlu Çocuklar

Down Sendromlu Çocuklar

Alport Sendromu Belirtileri ve Tedavisi

Alport Sendromu Belirtileri ve Tedavisi

Sendrom Çeşitleri Nelerdir?

Sendrom Çeşitleri Nelerdir?

Hellp Sendromu Belirtileri ve Tedavisi

Hellp Sendromu Belirtileri ve Tedavisi

Marfan Sendromu Belirtileri ve Tedavisi

Marfan Sendromu Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

Karpal Tünel Sendromu Egzersizleri

Karpal Tünel Sendromu Egzersizleri