İrritalb rahatsızlığı olan kimselerin en iyi doktoru, önce kendileri daha sonra ise en yakınlarıdır. Öncelikle hangi tür gıdaların hastaya rahatsızlık verdiğinin anlaşılması için, rahatsızlık veren her gıdanın not edilmesi gerekir. Bu uygulayacağınız diyetin neticesi için çok önemlidir. Hasta hangi gıdaların kendisine dokunduğunu belirledikten sonra o listeye göre kendisine beslenme listesi hazırlamalıdır.
- Hastaların az ve sık sık yemek yemeleri gerekir.
- Yemek yerken yavaş yemeye ve hava yutmamaya özen göstermelidirler.
- Kırmızı et gibi çok çiğnenerek tüketilen besinlerin bağırsaklara hazmı daha zor olur. Bu yüzden böyle gıdaları mümkün olduğunca küçük Parçalar halinde ve çok çiğneyerek tüketmek faydalı olacaktır.
- Fazla posalı gıdalar tüketmekten kaçınılmalıdır. Kabız olmayacak kadar tüketilmesi kâfi olacaktır.
- Su tüketimini artırılmalıdır. Alkol, kola, çay kahve ve pakete girmiş meyve sularından mümkün olduğunca uzak durmalıdır.
- Kızartmalar hiçbir şekilde vücuda faydası olmayan besinlerdir. Özellikle bağırsak rahatsızlığı olanların kabusudur. Asla tüketilmemelidir.
- Kuru baklagiller gaz yapacağı için bu tür gıdalardan uzak durulmalıdır.
- Çiğ sebze ve meyve rahatsızlığı artırabilir. Bu yüzden kontrollü tüketilmelidir.
- Midye, fazla tuzlanmış balık, sirke, acılı ve çeşitli baharatlar belirtilerin artmasına neden olur.
- Paketli süt ve süt ürünleri rahatsızlığı artırabilir. Dikkatli tüketilmesi gerekmektedir.
- Çok soğuk ve çok sıcak yiyecek tüketmekten kaçınılmalıdır. Oda ısısında tüketmelidir.
- Probiyotik yoğurt, içeriğindeki yararlı bakteriler sayesinde bağırsak florasını düzenler, sindirimi kolaylaştırır bu nedenle şikâyetleri en aza indirebilir.
- Nane, rezene ve karanfil sindirim sistemini düzenler. Bu üçlüden çay hazırlayarak tüketilebilir.
- Bu rahatsızlığın belirtileri ortaya çıkaran en önemli etken strestir. Bu nedenle hastanın kendini rahat ve huzurlu hissetmesi her şeyden önce gelir.
İrribat Bağırsak Sendromu Diyet Listesi
1. Gün
Kahvaltı: 4 yemek kaşığı yulaf, 1 adet haşlanmış ılık elma, yarım yağlı süt, tarçın.
Ara öğün: 1 porsiyon meyve rezene çayı.
Öğlen Yemeği: 1 porsiyon kıymalı sebze yemeği, yarım kâse ev yapımı yoğurt, 1 dilim ekmek.
Ara öğün: 8 adet kepekli çubuk kraker, 1 dilim peynir.
Akşam yemeği: Izgara tavuk göğsü, zeytin yağlı haşlanmış sebze, 1 dilim ekmek.
Ara öğün: Kabuğu soyulmuş elma, rezene veya karanfilli siyah çay 8.10 adet badem.
2. Gün
Kahvaltı: 4 yemek kaşığı yulaf, 1 adet haşlanmış elma, 1 bardak ılık süt tarçın.
Ara öğün: 1 porsiyon meyve, karanfilli çay.
Öğlen yemeği: 1 porsiyon kıymalı sebze yemeği, yarım kâse ev yapımı yoğurt, 1 dilim ekmek.
Ara öğün: Yarım paket kepekli çubuk kraker, 1 dilim peynir.
Akşam yemeği: Izgara tavuk göğsü, zeytin yağlı haşlanmış sebze,1 dilim ekmek.
Ara öğün: 1 kâse şekersiz komposto.
3. Gün
Kahvaltı: 1 küçük kâse ev yapımı yoğurt, 3 adet kuru kayısı, 10 adet fındık.
Ara öğün: 1 porsiyon meyve, rezene çayı.
Öğlen yemeği: 1 porsiyon sade makarna, 1 dilim peynir, kabuğu soyulmuş domates.
Ara öğün: Yarım paket diyet bisküvi, 3 adet ceviz.
Akşam yemeği: ızgara balık, haşlanmış sebze, 1 dilim ekmek.
Ara öğün: 1 porsiyon meyve 10 adet badem.
Diyetinizin dışına mümkün olduğunca çıkmayın. Fakat hep aynı şeyleri tüketmekten bıkarsanız, benzeri pişirme koşulları ile bazı değişiklikler yapabilirsiniz.