Down Sendromu Neden Olur?
19 Temmuz 2024

Down Sendromu Neden Olur?

Down Sendromu Nedir?

İnsan vücudundaki her hücrede genler bulunmaktadır. Normal bir insan vücudundaki her hücrede 46 kromozom bulunur. Bu 46 kromozomun 23'ü anneden, 23'ü babadan gelmektedir. Down Sendromu, normal bir insanın vücudunda olması gereken 46 kromozom yerine, bireyin 47 kromozoma sahip olarak dünyaya gelmesidir. Down Sendromu, genetiksel bir durum olarak bilinir.


Down Sendromuna neden olan en önemli etken, anne adaylarının hamilelik yaşıdır. Anne adaylarının genç yaşta hamile kalması bu riski azaltır. 30 yaş altındaki hamileliklerde, Down Sendromu ortaya çıkma olasılığı 1000'de birden daha düşüktür. Ancak, 35 yaşın üstündeki hamileliklerde bu oran ortalama olarak 30 gebelikte 1'dir. Kadınların ileri yaşlarda kromozom ayrılmaları daha düzensizdir. Bu nedenle, annenin hamilelik yaşı bebeğin genetiksel oluşumu için fazlasıyla önemlidir. Anne karnındaki bireyin fazladan sahip olduğu bir kromozom, hayatını olumsuz yönde etkiler. Böyle bir rahatsızlığa sahip olan anne karnındaki bebek genellikle gelişimini tamamlayamaz ve hayatını kaybeder. Eğer ki gelişimini tamamlayıp dünyaya gelirse, Down Sendromlu doğmuş olur.

Down Sendromunun Belirtileri ve Etkileri

Down Sendromlu çocukların zekâ seviyeleri genellikle düşüktür ve gelişimleri yavaştır. Ölüm oranı yüksektir çünkü kalp problemleri ve solunum hastalıkları sıkça görülür. 20'li yaşlara ulaşmaları oldukça zordur, ancak iyi bakıldıklarında bu yaşlara ulaşabilirler. Bu insanların sosyal yaşamları da zordur ve diğer insanlarla olan iletişimleri zayıftır. Down Sendromlu bireyler zararsızdır ve iyi bir eğitimle topluma kazandırılabilirler, normal bir hayat sürdürebilirler. Bunun için fizik tedavi, dil terapisi ve özel eğitim almaları gerekmektedir.

Down Sendromlu Bireylerin Eğitimi ve Topluma Kazandırılması

Down Sendromlu bireyler, uygun eğitim ve destekle bağımsız yaşam becerileri kazanabilirler. Fizik tedavi, dil terapisi ve özel eğitim, onların potansiyelini en üst düzeye çıkarmak için kritik öneme sahiptir. Bu bireyler, doğru eğitim programları ve destek hizmetleri ile sosyal hayata uyum sağlayabilirler. Ailelerin ve eğitmenlerin, Down Sendromlu bireylerin gelişimini teşvik edici ve destekleyici bir yaklaşım benimsemeleri gerekmektedir.

Down Sendromu Hakkında Bilinmesi Gerekenler

  • Down Sendromu, bir genetik durumdur ve tedavi edilemez; ancak erken müdahale ve uygun eğitimle bireylerin yaşam kalitesi artırılabilir.
  • Down Sendromlu bireylerin çoğu, mutlu ve tatmin edici bir yaşam sürebilir.
  • Down Sendromu hakkında daha fazla bilgi ve destek almak için çeşitli dernekler ve uzmanlardan yardım alınabilir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Ferec

19 Temmuz 2024 Cuma

Eğer Down Sendromu genetiksel bir durumsa, bu durumda ailede daha önce Down Sendromu olan bireylerin varlığı, yeni doğacak bebekte de bu sendromun görülme ihtimalini arttırır mı?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Ferec,

Down sendromu genetik bir durum olmasına rağmen, genellikle rastgele meydana gelen bir olaydır ve ailede daha önce Down sendromu olan bireylerin varlığı yeni doğacak bebekte bu sendromun görülme ihtimalini çok fazla arttırmaz. Ancak bazı durumlarda, özellikle translokasyon tipi Down sendromunda, ailede genetik taşıyıcılar olabilir ve bu durumda risk biraz daha artabilir. Bu nedenle, eğer ailede Down sendromu varsa, bir genetik danışmana başvurarak detaylı bilgi almak faydalı olabilir.

Sevgiler,

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

3 Yaş Sendromu Nedir?

3 Yaş Sendromu Nedir?

Haber Bülteni

Güncel

Ayak Sendromu Belirtileri ve Tedavisi

Ayak Sendromu Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

Nefrotik Sendrom Belirtileri ve Tedavisi

Nefrotik Sendrom Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

Capgras Sendromu Nedir?

Capgras Sendromu Nedir?