- Hastaların az ve sık sık yemek yemeleri gerekir.
- Yemek yerken yavaş yemeye ve hava yutmamaya özen göstermelidirler.
- Kırmızı et gibi çok çiğnenerek tüketilen besinlerin bağırsaklara hazmı daha zor olur. Bu yüzden böyle gıdaları mümkün olduğunca küçük Parçalar halinde ve çok çiğneyerek tüketmek faydalı olacaktır.
- Fazla posalı gıdalar tüketmekten kaçınılmalıdır. Kabız olmayacak kadar tüketilmesi kâfi olacaktır.
- Su tüketimini artırılmalıdır. Alkol, kola, çay kahve ve pakete girmiş meyve sularından mümkün olduğunca uzak durmalıdır.
- Kızartmalar hiçbir şekilde vücuda faydası olmayan besinlerdir.
Özellikle bağırsak rahatsızlığı olanların kabusudur. Asla tüketilmemelidir.
- Kuru baklagiller gaz yapacağı için bu tür gıdalardan uzak durulmalıdır.
- Çiğ sebze ve meyve rahatsızlığı artırabilir. Bu yüzden kontrollü tüketilmelidir.
- Midye, fazla tuzlanmış balık, sirke, acılı ve çeşitli baharatlar belirtilerin artmasına neden olur.
- Paketli süt ve süt ürünleri rahatsızlığı artırabilir. Dikkatli tüketilmesi gerekmektedir.
- Çok soğuk ve çok sıcak yiyecek tüketmekten kaçınılmalıdır. Oda ısısında tüketmelidir.
- Probiyotik yoğurt, içeriğindeki yararlı bakteriler sayesinde bağırsak florasını düzenler, sindirimi kolaylaştırır bu nedenle şikâyetleri en aza indirebilir.
- Nane, rezene ve karanfil sindirim sistemini düzenler. Bu üçlüden çay hazırlayarak tüketilebilir.
- Bu rahatsızlığın belirtileri ortaya çıkaran en önemli etken strestir. Bu nedenle hastanın kendini rahat ve huzurlu hissetmesi her şeyden önce gelir.
İrribat Bağırsak Sendromu Diyet Listesi
1. Gün
Kahvaltı: 4 yemek kaşığı yulaf, 1 adet haşlanmış ılık elma, yarım yağlı süt, tarçın.
Ara öğün: 1 porsiyon meyve rezene çayı.
Öğlen Yemeği: 1 porsiyon kıymalı sebze yemeği, yarım kâse ev yapımı yoğurt, 1 dilim ekmek.
Ara öğün: 8 adet kepekli çubuk kraker, 1 dilim peynir.
Akşam yemeği: Izgara tavuk göğsü, zeytin yağlı haşlanmış sebze, 1 dilim ekmek.
Ara öğün: Kabuğu soyulmuş elma, rezene veya karanfilli siyah çay 8.10 adet badem.
2. Gün
Kahvaltı: 4 yemek kaşığı yulaf, 1 adet haşlanmış elma, 1 bardak ılık süt tarçın.
Ara öğün: 1 porsiyon meyve, karanfilli çay.
Öğlen yemeği: 1 porsiyon kıymalı sebze yemeği, yarım kâse ev yapımı yoğurt, 1 dilim ekmek.
Ara öğün: Yarım paket kepekli çubuk kraker, 1 dilim peynir.
Akşam yemeği: Izgara tavuk göğsü, zeytin yağlı haşlanmış sebze,1 dilim ekmek.
Ara öğün: 1 kâse şekersiz komposto.
3. Gün
Kahvaltı: 1 küçük kâse ev yapımı yoğurt, 3 adet kuru kayısı, 10 adet fındık.
Ara öğün: 1 porsiyon meyve, rezene çayı.
Öğlen yemeği: 1 porsiyon sade makarna, 1 dilim peynir, kabuğu soyulmuş domates.
Ara öğün: Yarım paket diyet bisküvi, 3 adet ceviz.
Akşam yemeği: ızgara balık, haşlanmış sebze, 1 dilim ekmek.
Ara öğün: 1 porsiyon meyve 10 adet badem.
Diyetinizin dışına mümkün olduğunca çıkmayın. Fakat hep aynı şeyleri tüketmekten bıkarsanız, benzeri pişirme koşulları ile bazı değişiklikler yapabilirsiniz.