Huzursuz Bağırsak Sendromu Diyeti, hastanın kendini rahatsız eden gıdaları anlayabilmesi açısından günlük tutması çok büyük önem taşımaktadır. Hafif ve orta dereceli belirtiler ile çoğunlukla bazı diyet değişiklikleri ile hastalığı düzene sokmak mümkündür.
Huzursuz Bağırsak Sendromu olan kişilerde gıdalara karşı olan alerjilere çok nadir rastlanmaktadır.
Büyük porsiyonlu, yağlı ve kızartmalı gıdaların kısıtlanmasında büyük fayda vardır. Baharatlı gıdaların tüketiminin
Huzursuz Bağırsak Sendromu olan hastalarına olumlu etkileri olduğu bilinmektedir. Kafein ve alkolün aynı şekilde kramplara ve ishale yol açtığı gözlenmektedir. Tatlandırıcı ürünlerde bulunan sorbitol adlı bir şeker türü, fruktoz adlı bal ve bazı meyvelerde bulunan bazı şeker türleri yine kramp ve ishale neden olduğu bazı araştırmalarda ortaya çıkmıştır. Fasulye, lahana, karnabahar, bürüksel lahanası, kara lahana, soğan gibi gaz yapıcı bazı gıdalar kişilerdeki huzursuzluğu arttırmaktadır. Diyetteki çözünen lif oranlarını arttırmak; turunçgiller, baklagiller ve keten tohumu gibi gıdaların tüketilmesi dışkıyı yumuşatıp hastanın karın kramplarını azalttığı bilinmelidir. Selüloz, tahıl ve kepekli suda erimeyen lifli gıdalar sindirim sisteminde hareketi sırasında içine su çekeceğinden hastanın ishal sıklığında azalma olacaktır. Bazı insanlarda fazla miktarda lif tüketilmesi de huzursuzluğa yol açmaktadır. Hastaların diyetteki lif oranlarını kademeli bir şekilde arttırmaları önerilmektedir. Yeterli oranda sıvı ile eklemek veya lif takviyesi de huzursuzluğu azaltmaktadır.