{ "title": "Zenci Down Sendromu", "image": "https://www.sendrom.gen.tr/images/zenci-down-sendromu.jpg", "date": "21.01.2024 06:22:55", "author": "Tuba Asena", "article": [ { "article": "Zenci Down Sendromu: Genetik bir farklılık sonucunda insanda 21. Kromozom çiftinde bir fazla bulunmasıyla ortaya çıkan hastalıktır. Vücutta kalıtsal ve fonksiyonel değişiklik oluşur. Down sendromlu kişiler zihinlerinde eksiklik, yüzlerinde değişiklik ve öğrenmelerinde güçlük çekerler. İnsanlarda bulunan hücreler genlerden meydana gelir. İnsanın taşıdığı fiziksel özelliklerini, kişilik yapı özelliklerini genlerinde alırlar. Genler kromozomlar ile birbirine bağlanır. Kromozomlar vücutta çift haline bulunur. Sağlıklı bir insan 46 kromozoma sahiptir. Çift halinde bulundukları için her bir çiftinde 23 kromozom vardır. Down sendromlu insanlarda 47 kromozom bulunur. Bu sebepten ötürü sağlıklı bir birey kabul edilmez. Annenin yaşının büyük olması bebeğin down sendromu olmasındaki en büyük etkendir. Hamilelik esnasında ve doğumda bebeğin down sendromu olduğu anlaşılabilir.

Çocukların %80'inde bulunan kas gevşekliği sebebiyle oturma, yürüme, başlarını tutma gibi beceriler sonradan kazandırılır. Öğrenme gücü ise çocuklarda bir yaşını geçtikten sonra anlaşılır. Down sendromlu bebeklerin bazı becerilerini geliştirmek veya sağlıklı bir birey gibi olmasını sağlamak için küçük yaşta eğitim alınmalıdır.

Her down sendromlu bireyin zekâ seviyesi aynı değildir. Sağlıklı bireylerdeki gibi farklılık gösterir. Bebeklik yaşlarında diğer sağlıklı çocuklar gibi olurlar fakat ilerleyen zamanlarda zekâ seviyeleri belli olur. Bu çocukların zekâ seviyesinin gelişmesi için küçük yaşta eğitim alırlar. Bu bebeklerin eğitimleri düzenli ve dikkatli yapılır. Bebeklerin iki yaşından sonra fizik tedavileri başlar. Böylelikle bebeklerde bulunan kas gevşekliği fizik tedavi sayesinde düzeltilir. Sadece fizik tedavi yapılmaz. Bunun yanı sıra geç konuştukları için dil terapisi de yapılır.

Down sendromu hamilelik döneminde yapılan üçlü tarama testi, ikili tarama testi, ultrasonografi ve diğer testler sonucunda ortaya çıkar. Şüpheli durumlarda ileri tetkikler yapılır ve kesin sonuç söylenir. Amniyosentez ve CVS ile kesin teşhis konulur. Zencilerde down sendromu yok denecek kadar az görülür. Çünkü down sendromu genetik bir farklılık sonucunda meydana gelir. Zencilerde de genetik farklılık yok denecek kadar azdır ve ondan dolayı az görülür. Ten renginden dolayı da down sendromu zencilerde az rastlanır.

Down sendromlu bireyin fiziksel belirtileri nelerdir?
" } ] }