{ "title": "Yoksunluk Sendromu", "image": "https://www.sendrom.gen.tr/images/Yoksunluk-Sendromu-17.jpg", "date": "18.01.2024 22:25:09", "author": "Emel yildiz", "article": [ { "article": "
Yoksunluk sendromu, bir ilaca ya da bir maddeye olan, fizyolojik adaptasyon anlamına gelir. Bir ilaç ya da zararlı bir maddenin yokluğu şiddetli krizlere neden olabilmektedir. Kimyasal bir maddeye bağlı gelişen tolerans sonucu bu maddenin vücutta eksikliğinde yoksunluk sendromu ortaya çıkar. Sigara ve eroin gibi zararlı maddeler örnek olarak gösterilebilir. Vücudun sigaraya toleransı uzun sürede gelişse de sigara bırakıldığı zaman ağır yoksunluk sendromu ortaya çıkar. Sigaranın bırakılmasıyla birlikte vücutta nikotin reseptörleri artar ve nikotinin kesilmesi ile bazı fizyolojik sorunlar gelişmeye başlar.

Yoksunluk sendromu nedir?

Yoksunluk sendromu genellikle zararlı alışkanlıkların ve bazı ilaçların kesilmesi ile ortaya çıkan bir durumdur. Bu zararlı maddeler eroin, metadon, esrar, kokain, alkol, sigara, opiatlar, benzodiazepinler'dir.

Yoksunluk sendromu, uyuşturucu ya da alkolün aniden kesilmesi, madde bağımlılığı gibi durumlarda ortaya çıkar. Yoksunluk sendromuna giren kişide kullandığı maddenin türevine göre iştah kaybı, titreme, kilo kaybı, az ya da gereğinden çok fazla uyku, anksiyete ve sinirlilik halleri, halüsinasyon, titreme, kasılma, karın ağrısı, kramplar, kas ağrıları, panik terleme, mide bulantısı, ishal, ateş, kusma gibi durumlar ortaya çıkar.

Yoksunluk sendromunda tedavi ne şekilde yapılır?

Yoksunluk sendromunda teşhis koyulurken, fizik muayenenin yanı sıra detaylı kan ve idrar tahlilleri yapılır. Yoksunluk sendromunun üstesinden gelebilmek için hastanın da kurtulmaya istekli olması gerekir.

Yoksunluk sendromunun tedavi aşamasında terapi ile hastaya içinde bulunduğu durum ve bu durumla baş etme yöntemleri anlatılır. Bu aşamada aileye de terapi yapılarak bilgilendirilmeleri ve hastaya yardım edebilmek ve yanında olabilmek için neler yapmaları nelere dikkat etmeleri gerektiği anlatılır.

Yoksunluk sendromu tedavisi için bazı durumlarda hastanın kullandığı maddeye göre uzun süreli 6-12 ay aralığında yatarak tedavi olması gerekmektedir. Ayrıca tedavide destek gruplarından da faydalanılır. Bu destek gurupları hem hastanın sosyalleşmesine hem kendisi gibi insanların olduğunu bilerek rahatlamasına ve fikir alışverişine olanak sağlamaktadır.
" } ] }