{ "title": "Uyku Apne Sendromu", "image": "https://www.sendrom.gen.tr/images/Uyku-Apne-Sendromu-29.png", "date": "21.01.2024 03:12:40", "author": "Ahmet BOZBIYIK", "article": [ { "article": "Uyku Apne Sendromu, Uyku bozukluklarına neden olan birçok hastalık vardır ve bu hastalıkların en önemlisi de uyku apnesidir. Oldukça ciddiye alınması gereken ve ölüme yol açabilen bu hastalık uyku esnasında üst solunum yolunda meydana gelen daralmanın solunumu ciddi bir şekilde güçleştirmesi durumunda ortaya çıkar. Yani uykuda solunumun 10 saniyeden daha uzun süre durması durumu uyku apne sendromu olarak ifade edilir. Uyku apne sendromu olan kişiler şiddetli bir şekilde horlar ve solunum durması atakları gece boyunca sürekli tekrar eder. Aşırı apnesi olan kişilerde ise atak suresi 60 saniyeden daha uzun olur. En sık rastlanan uyku hastalığı olan uyku apne sendromu kişinin hayatını tehlikeye sokar, yaşam kalitesini bozar ve her zaman her yerde karşısına çıkabilir.

Uyku apne sendromu görülme sıklığı ve risk faktörleri, dünya genelinde %3 oranında görülen bu sağlık problemi, 50 yaşın üstündeki erkeklerde ve kilo problemi olan kişilerde ise yaklaşık %50 oranında görülmektedir. Aşırı sigara tüketimi, burun içerisinde oluşan ödem, diyabet hastalığı, genetik yatkınlık, kişinin kraniyofasiyal yapısı ve obezite bu hastalığın risk faktörleri arasında sayılabilir.

Uyku apne sendromu nedenleri, kişinin çene yapısının normalden daha küçük olması, aşırı kilo, kullanılan bazı uyku ilaçları ve alkol büyük dil ve büyük bademcik, cinsiyet, (Erkek) yumuşak damakta hava geçişini engelleyen yerleşimler ve küçük dil gibi nedenler uyku apne sendromunun nedenleri arasında sayılabilir. Kesinlikle ciddiye alınması gereken bu sağlık sorunu kişide hipertansiyon, kalp yetmezliği, kalp krizi ve felce neden olabilir ve bu nedenle mutlaka kulak burun boğaz uzmanına muayene olunması gerekir.

Uyku apne sendromu belirtileri, gün içinde sürekli uyuklama, sabah uyandığında hissedilen baş ağrısı, gece sık tuvalete gitme eğilimi, yüksek sesle horlama, unutkanlık, konsantrasyon olamama, aşırı yorgunluk, yüksek tansiyon ve kalp problemleri larengofarengeal ve gastroözofageal reflü, kadınlarda adet periyodunun düzensizleşmesi, erkeklerde cinsel isteksizlik, çocuklarda nefes almada güçlük, aşırı hareketlilik, dikkat eksikliği ve huzursuz uyuma gibi belirtiler uyku apne sendromunun en sık görülen belirtileridir.

Uyku apne sendromu tanısı, bu rahatsızlıkta ilk önce kulak burun boğaz doktoru hastanın hikayesini dinler ve hastanın uykusunun nasıl olduğu ile ilgili bilgiler edinir. Bu bilgilere dayanarak kesin tanı, kişinin uyku esnasında gözlenmesi ile konur. Hastanede hastanın uyku laboratuarında gözlenmesi ile tespit edilen bilgiler bilgisayara aktarılır ve hastanın beyin dalgaları, solunumu, göğüs, karın hareketleri ve EMG hakkındaki verileri kaydedildikten sonra uyku apne sendromunun, hafif, orta ve ağır olarak adlandırılan kesin tanısı koymuş.

Uyku apne sendromu tedavisi, bu hastalığın tedavisi şiddetine göre farklılık gösterir. Uyku apne sendromunda ilk olarak ameliyata uygun olmayan hastalara Cpap cihazı tavsiye edilir. Bu cihaz solunum yolunda meydana gelen daralma sebebi ile tıkanan bölgenin hava akımına burundan üst solunum yoluna hava üfleyerek yardımcı olur. Cpap tedavisi sayesinde kişinin gündüz uyuma eğilimi, dikkat eksikliği ve algılama problemleri ortadan kalkar. Fakat cpap ile tedavi edilemeyen veya bu cihazın hastaya uyum sağlayamaması durumunda uyku apne sendromu diğer konservatif tedavi yöntemleri ile tedavi edilebilir. Bu rahatsızlık aşırı derecede ağır olduğu durumlarda ise cerrahi tedavi yöntemler uygulanır.
" } ] }