{ "title": "Tourette Sendromu", "image": "https://www.sendrom.gen.tr/images/tourette-sendromu.jpg", "date": "20.01.2024 20:02:02", "author": "gözde yirik", "article": [ { "article": "
Tourette Sendromu, aynı şekilde tekrar tekrar meydana gelen istemsiz hızlı ve ani hareketler, en az bir sesten oluşan istemsiz seslerin çıkmasından kaynaklanan tiklerden meydana gelen kalıtsal bir hastalıktır. Yani insanların içinden geleni istemsiz şekilde dışa vurması da denilebilir. Uzmanlar bu hastalığın beyinde oluşan hasar ya da anormalliklerle yakından bağı olduğunu savunmaktadır. Tourette Sendromu geçici ve kronik tikler içeren tik bozukluğu çeşitlerinin bir parçasıdır. Bu tikler her yaşta ortaya çıkmasına rağmen en sık oluşan çağ 6 ve 18 yaşları arasındadır. Bu tikler obsesif kompulsif, otistik spektrum bozukluğu ya da dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu sahip insanlar arasında daha yaygın görülmektedir. Çoğu insanda bu tiklerin sıklığı yoğunluğu artıp azalmaktadır. Tourette Sendromu olan bir kişi enfeksiyon geçirdiğinde muhtemelen tiklerin yoğunluğu daha da artacaktır. Duygusal eğilimler, sıkıntı ve stres tikleri şiddetlendirebilir. Tourette sendromlu çoğu insan, normal zekâya ve hayat beklentilerine sahiptirler. Çocuklar ergenlik dönemini ve reşitliğin başlarını geçtikçe tiklerin yoğunluğu azalma eğilimi gösterir. Yetişkinlikte ekstrem Tourette sendromu bulunur, fakat çok nadirdir. Yapılan araştırmalara göre Amerika Mayo Kliniğine göre, Amerikan nüfusunun yaklaşık %1, %2 kısmı Tourette sendromuna sahip olmaktadır.

Tourette Sendromunun Belirtileri Nelerdir?

Tourette sendromunun, ayırt edici işareti tiklerdir ve bu tikler hafif şiddetli ve ağır şiddetli olabilmektedir. Bazı şiddetli tikler son derece sarsıcı olmaktadır. Göz kırpma ilk yüz tiki ilk belirtileri olabilir. Fiziksel tikler göz kırpma, vücudun herhangi bir yerini istemsiz olarak sallama gibi örneklendirebiliriz. Sesle ilgili tikler ise hırıltı, ciyaklama, kelimeler ve cümleler gibi seslerden oluşur. Hastalar tikin başlangıcından önce olağan dışı ve rahatsız edici şeyler yaşamaktadır. Örneğin gözlerde yanma hissi olur ve sadece kırpmayla geçer ve bu ileriki zamanda sürekliliğe geçer ya da boğazda kaşınma hissi oluşur bunu da hırıldamak ve boğazı temizlemekten geçer sonucunda alışkanlık olur. Bu ve bunun gibi birçok örnek aslında yaşanılan tiklerin başlıca sebepleri olabilir. Kaygı, stres, yorgunluk, hastalık, heyecan gibi durumlarda tikler şiddetini arttırmaktadır. Bu tür tiklerin iyileşmesine yardımcı etkenlerde vardır. Örneğin bir spor dalıyla uğraşmak, heyecanlı bilgisayar oyunları oynamak, ilginç kitaplar okumak, rahatlama tekniklerini öğrenmek dikkati tikten ayırıp başka yere yoğunlaştıracaktır.
" } ] }