{ "title": "Tietze Sendromu", "image": "https://www.sendrom.gen.tr/images/tietze-sendromu.jpg", "date": "21.01.2024 13:42:53", "author": "gözde yirik", "article": [ { "article": "
Tietze Sendromu, en çok kalp krizi ile karıştırılan fakat riske atmamak için derhal doktora başvurulması gereken bir durumdur. Tietze Sendromu kaburga kıkırdaklarının göğüste hissedilen ağrısıdır. Ağrı genelde kaburgalarda meydana gelen iltihaplanmanın sonucunda ortaya çıkmaktadır. Gün içerisinde alınmış bir darbe veya basınca maruz kalma durumunda kısa sürede kendini belli etmektedir. Bazı hastalarda ağrı ani ve şiddetli olduğunda kalp krizi geçirdiklerini zannedip paniğe yol açmaktadır. Bu tür iltihaplanmaların dış etkenlere bağlı olmadan da oluşması mümkündür. Dış sebeplere bağlı olmayan hastalığın nasıl ve neden olduğu sebepleri bilinmemektedir.

Tietze Sendromu, göğüs kafesinin ön kısmındaki ağrılar, aynı bölgede de meydana gelen şişlikler başlıca hastalığın belirtileri arasındadır. Hastalığın teşhisi konulurken geniş bir tutum sergilenmelidir. Göğüs bölgesi akciğer ve kalp rahatsızlığı olmadığı konusunda emin olduktan sonra teşhis konulmalıdır. Bu yüzden önce kan testi ve röntgen mutlaka çekilmelidir. Bu hastalık için en yoğun hangi yaş grubunda görüldüğü konusunda tıpta farklı görüşler öne sürülmektedir. Fakat en sık kadınlarda ve 40 yaş üstü gruplarda görülmektedir. Yüksek etkili aktiviteler, beden gücü isteyen işler, alerji ve tahriş edicilere maruz kalmak bu hastalığı tetiklemektedir. Bu hastalığın tedavisinde en önemlisi uzun süreli dinlenmektir. Göğüs bölgesindeki kasları, kemikleri, kıkırdak dokuyu zorlayıcı hareketler yapılmaması, dinlenme esnasında baskı uygulanmaması önerilmektedir. Ağrıların şiddetini arttırdığı takdirde aspirin veya bazı ağrı kesici ilaçların kullanılmasında herhangi bir sakınca yoktur. Şişlik durumlarında yapılacak yanlış müdahaleler hastalığa faydalı olmayacağı gibi daha da kötüye gitmesine sebep olmakla birlikte, hassas olan göğüs bölgesinde farklı rahatsızlıklar ortaya çıkarabilir. Fark edildiğinde yapılması gereken ilk şey bölgeyi zorlamadan iyileşmesi için sabretmek olacaktır.
" } ] }