{ "title": "Stevens Johnson Sendromu", "image": "https://www.sendrom.gen.tr/images/Stevens-Johnson-Sendromu-54.jpg", "date": "23.01.2024 03:13:06", "author": "ömer ateş", "article": [ { "article": "Stevens Johnson Sendromu: Cilt ve mukoza zarının enfeksiyona veya ilaçlara karşı ciddi bir şekilde reaksiyon gösterdiği nadir görülen ciddi bir hastalıktır. Stevens-Johnson sendromu çoğunlukla grip benzeri belirtilerle başlar ve arkasından cildin üst tabakasının ölerek dökülmesine sebep olan cilde yayılan ağrılı, kırmızı ya da morumsu kızarıklıklar ve su kabarcıkları meydana gelir. Stevens-Johnson sendromu çoğunlukla hastaneye yatmayı gerektiren tıbbi bir acil rahatsızlıktır. Tedavi rahatsızlığın sebebinin ortadan kaldırılmasına ve rahatsızlığa bağlı oluşabilecek sağlık problemlerinin en aza indirilmesine yönelik olarak uygulanır. Stevens-Johnson sendromunun ardından iyileşme süresi sağlık durumunuzun ciddiyetine göre haftalar hatta aylar alabilir. Şayet doktorunuz Stevens-Johnson sendromunun kullanılan ilaç tedavilerine bağlı olarak meydana geldiğini düşünüyorsa, bu ilaçlardan hayatınız boyunca uzak durmanız gerekmektedir.

Stevens Johnson Sendromu Belirtileri Nelerdir?
Eğer Stevens-Johnson sendromunuz varsa, kızarıklıklardan birkaç gün önce aşağıdaki belirtileri görebilirsiniz:
Stevens-Johnson Sendromu Muayene: Acil yardım alınmasını gerektiren tıbbi bir durumdur. Şayet belirtileri gözlemliyorsanız 112'yi ya da acil yardım hattını arayın veya hemen acil servise gidin. Acil servise gitmeden önce;
Acil yardım doktoru size geçirdiğiniz diğer hastalıklarla ve son zamanlarda grip benzeri belirtilerle karşılaşıp karşılaşmadığınız ile ilgili sualler soracaktır. Şayet mümkünse hastaneye giderken bu konuları düşünün ve sizinle acil servise giden kişiyle önemli bilgileri paylaşın.

Stevens-Johnson Sendromu Tedavisi: Çoğunlukla yoğun bakım ya da yanık ünitesinde hastaneye yatmayı gerektirir. İlaçlara bağlı sebeplerin durdurulması Stevens-Johnson sendromunu tedavi etmede ilk ve en önemli adım rahatsızlığa sebep olabilecek ilaçları bırakmaktır. Hastalığa kesin olarak hangi ilacın sebep olduğunu belirlemek zor olduğu için doktorunuz sizin için gerekli olmayan bütün ilaçları almanızı yasaklayabilir. Stevens-Johnson sendromu tedavisi için tavsiye edilen belli başlı öneriler yoktur. Hastanede yatarken yapılacak destekleyici bakım şunları içerir:
Stevens Johnson Sendromu Yara Bakımı: Soğuk ve ıslak kompres su kabarcıklarının iyileşme sürecinde yatışmasına yardımcı olur. Sağlık ekibiniz ölü derileri yavaş yavaş alabilir ve arkasından gerektiği durumlarda rahatsızlıktan etkilenen bölgeye topikal anestezi yapabilir.
" } ] }