{ "title": "Sendrom Nedir", "image": "https://www.sendrom.gen.tr/images/Sendrom-Nedir-94.jpg", "date": "21.01.2024 10:46:03", "author": "Ayşe Kurtbey", "article": [ { "article": "Sendrom nedir, Birbiriyle alakasız gibi görünen, fakat bir bütün olarak düşünüldüğünde, bir olguyu gösteren bulgulara (Çıkarıma) sendrom denir. Yunancada 'birlikte koşmak' anlamındadır. Tek bir sorun değil, birden çok belirti bütünü sendromu gösterebilir. Yani bedensel veya ruhsal olan sağlık sorunlarının hepsi ayrı ayrı düşünüldüğünde bir hastalık göstergesi olsa da altında yatan asıl neden sendromdur, denilebilir. Örneğin, göz bebeği büyüklüğü farklı olan bir kimse hasta değilse de durum bir sendromun işareti olabilmektedir.

Sendrom ve semptom İlişkisi; Dünya sağlık örgütüne göre sağlık 'fiziksel, zihinsel ve sosyal olarak tam bir iyilik halidir, sadece hastalık veya sakatlığın olmama durumuyla tanımlanamaz. 'Bu fikir ele alınacak olursa, birçok kişinin sağlıklı olmadığı düşüncesi akla gelebilir. 'Tam bir iyilik hali' birçok kişide olması zor bir durumdur. Tersten bakılırsa hayvanlarda bu tanıma uygun bir hayat sürebilmektedir. Demek ki insan hayatında sadece tıbbi terimler sorunları açıklamada yeterli değildir. Fakat sorunların çözümlenmesi ve insanlara yardım edilebilmesi için hastalıklar belli özelliklere göre sınıflandırılmalıdır. Bu sınıflandırmada ilk olarak bahsedilmesi gereken semptomdur. Dışarıdan gözlenebilir bir davranış veya duruma belirti (Semptom) denir. Semptom hastalıkların temeli olan bir olgudur da denilebilir. Her insan için normal seyrinde olan vücut gidişatının anormal bir hal alması veya sapma durumudur. Kişinin kendisi veya yakını bir şeylerin ters gittiğini düşünüyor, yolunda gitmeyen farklı bir şeyler hissediyorsa, fiziksel ve ruhsal anlamda sorun var diyorsa semptom var denilebilir.

Örneğin baş ağrısı bir semptom sayılabilir. Doktorlar hastasını dinleyerek, değerlendirerek teşhis ve tedaviye çalışacaktır. Doktor kişinin yönlendirmesiyle semptomlara göre bir yol izleyecektir. Sendrom ise çoğu zaman semptomların oluşmasına neden olsa da semptomun daha ağır haliymiş gibi tasavvur edilmektedir. Yani aslında sendrom daha ağır bir durum olduğu için semptomlar halinde dışa vurulabilmektedir. Söz edilen belirtiler birbiriyle ilişkiliyse sendromdan bahsedilebilir. Genellikle sendromların genetik sebepleri, altta yatan nedenleri tespit edilmiştir. Buna en iyi örnek Down Sendromudur. Down Sendromu 21. Kromozomda üçlenme sonucu oluşan bir sendromdur. Sendrom hastalık olarak görülen bir kavram değildir fakat birçok sendrom nedenleri bilindiği için artık hastalık olarak da değerlendirilebilmektedir. Semptomlar kişilerin hayatlarında olumsuz etkilere neden olan belirtilerdir. Semptom kişinin yaşam düzenini sarsar. Hastalıklar ise seviyelerine göre sendrom ve bozukluk olarak sınıflandırılabilir. Hastalık, çoğu zaman bir nedene bağlı olarak, belli bir sürede ortaya çıkan, kişiyi rahatsız eden, yaşamını tehdit eden fakat bir süre sonra tedavi edilebilen, etkisi azaltılabilen bir sıkıntı durumudur. Örneğin; nezle, su çiçeği. Günümüzde tedavisi olmayan hastalıklar da vardır. AİDS gibi.

Sendrom Çeşitleri

Down Sendromu, Tükenmişlik Sendromu, Gilbert Sendromu, Williams Sendromu, Tourette Sendromu, 4 Yaş Sendromu, Reye Sendromu, Horner Sendromu, Angelman Sendromu, Kronik Bağırsak Sendromu, Serotonin Sendromu, Pazartesi Sendromu, Ani Bebek Ölümü Sendromu, El- Ayak- Ağız Sendromu sayılabilir. Genellikle birçok sendrom, sendromu bulan doktorun adıyla anılmaktadır.
" } ] }