{ "title": "Savant Sendromu", "image": "https://www.sendrom.gen.tr/images/Savant-Sendromu-37.jpg", "date": "19.01.2024 05:18:24", "author": "oktay öztürk", "article": [ { "article": "Savant Sendromu, zihinsel yetersizlik veya ağır düzeyin yanı sıra birçok kişide olmayan oldukça farklı zihinsel becerileri olan kişileri tanımlar. Bireyin genel zekâ düzeyinin ortalamanın çok daha altında olmasına karşın bir veya birden daha çok alanda aşırı düzeyde bilgi sahibi olmasıdır. Savant sendromu bulgularının yaklaşık yarısının otistik bozukluğu bulunan kalan yarısında diğer tip gelişimsel bozukluklar merkezi sistem rahatsızlıkları, gelişim bozuklukları, zekâ geriliği veya yaralanmalara bağlı olduğu kabul edilir. Savant sendromu, erkeklerde bayanlara göre altı kat daha fazla olur.

Savant Sendromu Genel Kategorileri

Savant becerileri genelde beş genel kategori ile sınırlı olur. Savant olguları parçalı becerileri takvim hesaplama becerisi, mekânsal beceriler, sanat becerileri, matematik veya mekanik beceresidir. Savant olgusu parçalı becerileri bulunan savantlar olağanüstü savantlar, becerikli savantlar ve yetenekli savantlar olarak tam üçe ayrılırlar. Savant sendromunda saptanan özgül olan becerileri hemen her daim olağanüstü bellek eşlik etmektedir. Savant sendromu edinsel veya konjenital olmaktadır. Çeşitli birçok savant becerisi doğumda var olan birtakım gelişimsel zorlukların üstüne ilave edilerek çocukluk döneminde meydana gelir. Edinsel savant becerisi sağlıklı gelişim göstermekte olan kişilerde bebeklik dönemi, çocukluk dönemi veya erişkinlikte geçirilen kafa travması veya merkezi sinir sistemi travması sonucunda gelişebilir. Savant sendromu savant becerisinin zaman içerisinde kaybolması kural olmanın dışında bir istisnadır. Savantların becerisi yalnızca ezber belleğine dayanır. Oldukça organizma alana sahip özgün bilginin temsil edilmesi ile düzenleme becerisinin gelişmiş olduğu bilinir.

Savant Sendromunun Son Durumu

Savant sendromundaki nöropsikolojik profili tanımlamak için çeşitli birçok teorik model ortaya konur. Savant olgularına gösterilen ilgi 18. Yüzyılda başlamış olmasına rağmen halen ilk açıklandığı dönemdeki gibi sırrını halen korur. Savanta özgü olan bazı yetenekler doğası ve varlığı ile alakalı çeşitli birçok soru halen cevapsız olduğundan dolayı bu konu ile alakalı yapılan araştırmalar artarak devam edecek gibi gözlemlenir.

" } ] }