{ "title": "Rett Sendromu", "image": "https://www.sendrom.gen.tr/images/Rett-Sendromu-83.jpg", "date": "20.01.2024 01:06:54", "author": "Havva Baltacı", "article": [ { "article": "
Rett Sendromu: Rett sendromu erkek çocuklarından daha çok kızlarda görülen bir gelişim bozukluğudur. Rett sendromunun nedenleri halen bilinememektedir. Fakat rett sendromu taşıyan çocuklar, ilk 6 ila 18 ay arası gayet normal seyreden bir gelişim gösterirler. Çocuk 18 aylıkken rett sendromu kendini göstermeye başlar, 18 aya kadar öğrendiği tüm yetenekleri, kavrayışları hızlı şekilde geriler ve yeni becerilere açık olmayarak gelişim durur.

Rett Sendromu Semptomları

Rett sendromu olan çocukların fiziksel özelliklerinde farklılıklar gözlenir. Bunların arasında, açık renkli deri ve ince yüzleri, sivri burunları, el veayaklarındaki küçüklük olduğu söylenebilir. Rett sendromu çocukların hareket kabiliyetleri çok iyi olmadığından ellerini ve ayaklarını uzun süreli kullanamazlar. Örneğin ellerini kavuşturma, ellerini ağzına kadar götürebilme işlemini kısa süreli fakat art arda yapabilirler. Rett sendromlu çocuklar daha çok alkış yapma, parmaklarını oynatma ve dizlerine sıklıkla vurma gibi hareketler içindedirler.

Rett sendromlu çocukların kafaları bedenlerine göre küçüktür, bunun nedeni üç aylıkken başlayan ve dört yaşına kadar devam eden başın büyümesinin yavaşlamasından kaynaklanır. Ayrıca psikomotor gelşim düzeylerinde gözle görülecek kadar yavaşlama olduğundan ayak ve ellerde titremeler sıklıkla görülür. Sözcük kullanımlarındaki ifadeler tam anlaşılmayabilir.

Rett sendromu çocuklar yaş olarak ilerledikçe, omurgalarında eğrilik, nefes almada güçlük, kas kasılmaları, diş gıcırdatma, yutma sorunları, ayak ve el eklem yerlerinde kan dolaşımının düzgün olmaması nedeniyle soğukluk, nöbetler yaşarlar.

Rett sendromlu çocuklar belirtilerde anlatıldığı üzere otizim ve beyin felci (Cerebral palsy) belirtileriyle sıklıkla karıştırılmaktadır. Rett sendromlu çocuğu olan anne ve babanın bu hastalıkla ile ilgili ciddi öğrenme çabaları gerekir. Erken tanı koyulabilmesi için de bu önemlidir. Bu sayede rett sendromu teşhisi erken konularak tedavi yöntemlerine erkenden başlanılması sağlanabilir.

Rett Sendromlu Çocuğun Gelişim Aşamaları Nelerdir?

Yaklaşık üç aşaması vardır. Her bir aşamada fiziksel ve psikomotor gelişimlerinde bozukluklar seyreder.
Rett Sendromu Tedavisi Nasıl Yapılır?

Rett sendromunun nedenleri tam olarak bilinemediğinden kesin çözümü getirebilecek bir tedavi şekli yoktur. Psikomotor ve fiziksel gelişimleri dikkatle incelenerek fizik tedavi ve nörolojik tedavi şekilleri Uzman doktor tarafından verilebilir

" } ] }