{ "title": "Reiter Sendromu", "image": "https://www.sendrom.gen.tr/images/Reiter-Sendromu-26.jpg", "date": "21.01.2024 13:14:37", "author": "Havva Baltacı", "article": [ { "article": "Reiter Sendromu: post enfeksiyöz artrit veya reaktif artrit olarak da bilinmektedir. Vücudumuzun herhangi bir yerinde iltihaplanma yani enfeksiyona bağlı olarak reiter sendromu ortaya çıkar ve eklemlerimizde ağrı ve şişliğe neden olmaktadır.

Reiter Sendromu Nedenleri: Reiter sendromunun nedeni halen bilinmemektedir. Fakat genel olarak bilinen salmonella ve klamidya gibi enfeksiyon nedenleriyle kendini gösterebilmektedir. Reiter sendromunda, cinsel veya gıda yoluyla başka kişilere geçebilecek bir enfeksiyon tipi bulunmaktadır. Ancak ne var ki yaygın kanı olarak bulaşıcı olmadığı da söylenmektedir. Genetik (Hatalı gen olabilir.), cinsiyet (Genellikle erkeklerde kadınlardan daha sık gözlemlenmiştir.), yaş (Kırk yaş altındaki yetişkinler) reiter sendromunun risk faktörleri arasında gösterilebilir.

Reiter Sendromunun Semptomları: Reiter sendromunun ilk olarak semptomları eklemlerde, kaslarda, idrar kese ve yollarında, göz ve ciltte kendini göstermektedir. Reiter sendromunun varsa bu belirtileri, eş zamanlı ortaya çıkmaz. Mesela üriner sistemdeki enfeksiyonlar kendini göstererek bir iki gün içinde diğer belirtiler açığa çıkmaktadır. Bazen de diğer belirtilerin kendini göstermesi birkaç haftayı bulabilir. Reiter sendromunun diğer belirtileri arasında aşağıdakiler de gösterilebilir:
Reiter sendromunun tanısı yapılırken yukarıda sayılan spesifik belirtileri Uzman bir doktor değerlendirecektir. Özellikle Uzman cilt üzerindeki belirtileri dikkate alarak muayene edecek ve enfeksiyonun şiddetini bulmak için birtakım test ve röntgenlerden geçilmesini önerecektir. Eğer reiter sendromunun nedeni genetik bir kusurdan ileri geliyorsa DNA testi yapılarak bu belirlenebilir. Reiter sendromunun tanısı koyulması maalesef zor bir süreçtir. Çünkü belirtileri eş zamanlı olarak ortaya çıkmadığından süreç çok uzun işlemektedir.

Reiter sendromunu önlemek için öncelikle cinsel yoldan her zaman korunarak önlem almak gerekir. Ellerin sıklıkla yıkanması reiter sendromu riskini azaltabilir.

Reiter Sendromunun Tedavisi: Reiter sendromunun altında yatan enfeksiyon tespit edilmeli ve tedavi yapılırken de enfeksiyon dikkatle incelenerek Uzman doktorun tedavi yöntemi dikkate alınmalıdır. Ne yazık ki reiter sendromunun vücuttan tamamen ortadan kalkması mümkün olamamaktadır. Reiter sendromu çok ağrılı bir rahatsız olmasından dolayı, doktor ağrı kesiciler ve antibiyotikler verebilir. Bazen de doktor şiddetli eklem ağrılarını azaltabilmek için fizik tedavi önerir.

" } ] }