{ "title": "Premenstrual Sendrom", "image": "https://www.sendrom.gen.tr/images/premenstrual-sendrom.jpg", "date": "21.01.2024 14:13:57", "author": "ismail veske", "article": [ { "article": "
Premenstrual Sendrom; det kanaması zamanı gelirken kadınların %75'inde farklılaşan hormon seviyelerine bağlı bir şekilde bazı şikâyetler meydana gelir. Bu kadınların yarısında yakınmalar hafif olan bir şekildedir ve insanın günlük olan hayatını etkilemez. Öbür yarısında ise depresyon da dahil olmak üzere çok daha ciddi olan şikâyetler meydana gelir. Premenstrüel şikâyetler fizyolojik veya psikolojik olabilir ve kültürel değişiklerden etkilenebilir. PMS hem fizyolojik hem de psikolojik olan olayların bileşkesidir.

Adet öncesi olan gerginlik sendromu bulunan kadınların geldiği şikâyetler. Çalışmalar farklı olan kültürlerden gelen kadınlarda değişik şikâyetlerin meydana geldiğini göstermektedir. Uzak doğulu kadınlarda en fazla görülen şikâyet ağrı iken gelişmiş olan batı toplumlarında depresyon en fazla karşılaşılan bulgudur. İnsanın sosyal hayatını olumsuz yönde etkileyen ve her ay gözüken yakınmalar kadının kendine olan güvenini yitirmesine dahi sebep olabilir.

Fiziksel belirtileri, PMS bulguları veren kadınların hemen hemen hepsinde memelerde hassasiyet ve hafif geçici kilo alma saptanır. Öbür belirtiler ise sindirim sitemi bozuklukları, baş ağrısı, döküntüler, kas ve eklem ağrıları, halsizlik, diş eti kanamaları, çarpıntı, denge bozuklukları, sıcak basmaları, ses ve kokulara aşırı hassasiyet, ajitasyon, uykusuzluk şeklinde sayılabilir. Det kanamasının ağrılı veya çok olması yani dismenore PMS şeklinde değerlendirilmez.

Duygusal belirtileri, duygusal hipersensitivite PMS de oldukça fazla gözükür. Depresyondan endişeye ve aşırı sinirliliğe kadar oldukça fazla değişik duygu durumu meydana gelebilir. Bazı kadınlarda düşük hafıza kaybı gözükebilir. Konsantrasyon bozukluğu PMS'de ender olmayan bir olaydır. Bazı kadınlarda gözüken depresyon durumu, huzursuzluk ve gerginlik tablosuna premenstrüel disforik bozukluk ismi verilir. PMS'nin sebepleri, PMS sebeplerini bulmaya yönelik çalışmalar bu tablonun altında yatan faktörleri tam bir şeklide ortaya koyamamıştır. Fakat bazı teoriler bulunmaktadır.

Ovulasyonu baskılayan bazı hormonların verilmesi durumunda PMS belirtilerinde gerileme meydana gelmektedir. Buna göre üreme hormonları PMS'ye sebep olabilir. Fakat bu rolün ne olduğu açıklanamamıştır. PMS'nin bu hormonlar ile sinirlerde iletimi sağlayan bazı maddelerin ortak hareket etmesi neticesinde meydana geldiği yönünde güçlü bulgular bulunmaktadır. En çok suçlanan maddeler GABA ve serotonin ismi verilenlerdir. Bazı araştırmacılar ise kalsiyum ve magnezyum dengesinin bozulmasının PMS tablosuna sebep olduğuna inanmaktadırlar.

Bu iki mineralin vücuttaki dağılımı sinir hücreleri arasında bulunan iletişimi etkileyerek tabloya sebep olabilir. Bu araştırmacılar PMS'li kadınlarda magneyum eksikliği veya kalsiyum çokluğunun şikâyetleri oluşturduğunu öne sürmektedirler. PMS'yi meydana getiren diğer sebep de stress hormonlarıdır. Bu hormonların çokluğu şikâyetlerin daha yoğun yaşanmasına sebep olabilir. PMS etiyolojisinde vücutta salgılanan hemen hemen bütün hormon ve maddeler suçlanmaktadır. Fakat kanıtlanmış bir sebep saptanamamıştır.

PMS bütün dünyada bütün kültürlerde karşılaşılan bir olaydır. Yapılan bir çalışmada kadınların %88'inde farklı düzeylerde PMS bulgularına rastlanmıştır. Yaş yükseldikçe şikâyetlerin şiddeti düşmekte fakat çocuk sayısı ile şiddet yükselmektedir. Annesinde PMS bulunan kadınlarda da şikâyetlere daha fazla rastlanmaktadır. PMS bazı hastalıkların da şiddetini yükseltebilir. Örnek olarak, migreni bulunan kadınlarda atakların büyük bir bölümü adet öncesi zamana rastlamaktadır.

Yine şeker hastalarında kan şekeri seviyeleri ve insülin ihtiyacı adet öncesi zamanda farklılıklar gösterir. Astım atakları daha çok gözükür ve pek çok kronik hastalık alevlenmeler gösterir. Bu zamanda insanın çevresi ile olan uyumu bozulur işte ya da evde ilişkide bulunduğu insanlar ve çocukları ile arası bozulabilir. Ergenlik zamanındaki genç olan kızlarda intihara olan eğilim yükselebilir. Yeme bozukluklarına denk gelinebilir. PMS tanısının konması. PMS tanısı pozitif bulgulara dayanmaz. Tanı için en güvenilir yol 2 ve 3 ay süre ile şikâyetleri kaydetmek ve hiddetlerini skorlamaktır. Şikâyetler fiziksel ve ruhsal bir şekilde ayrılmalı ve ne vakit başlayıp ne vakit bittiği düzenli bir şekilde kaydedilmelidir. Tedavisinde izlenecek yol. PMS sebebi tam olarak bilinmediği için tedavisi de kesin olmamaktadır. Bu mevzuda fazla değişik tedavi yaklaşımları bulunmaktadır.
" } ] }