{ "title": "Polikistik Over Sendromu", "image": "https://www.sendrom.gen.tr/images/polikistik-over-sendromu.jpg", "date": "21.01.2024 08:26:23", "author": "kemal adigüzel", "article": [ { "article": "Poliksitik demek poli ve kist kelimelerinin birleşiminden oluşur ve çok sayıda kist (İçi hava veya sıvı dolu genişlemeler) içeren anlamlarına gelir. Over, kadınlarda bulunan ve aylık periyodlar halinde rahime yumurta aktarıp adet döngüsünde ve gebeliğin oluşmasında rol alan yumurtalıkların diğer adıdır. Sendrom ise alakasız gibi görünen ama birleştirildiğinde tek bir olay çerçevesinde bütünleşen belirtiler topluluğudur. O zaman adından da anlaşılacağı üzere polikistik over sendromu, yumurtalıklarda çok sayıda irili ufaklı kistlerle karekterize, değişik belirti ve bulgularla seyreden bir hastalıktır.

Polikistik over sendromu, puberte yaşlarından itibaren başlayan adet düzensizlikleri (Oligomenore, amenore, disfonksiyonel uterus kanaması), hiperandrojenizm (Testosteron hormonu artışı) bulguları ve ileri dönemlerde kısırlıkla karekterize bir sendromdur.

Hiperandrojenizm bulguları âdet kanaması düzensizlikleriyle birlikte bizim için önemlidir. Çünkü hastalığın belirtilerinden rahatsız olan genç kızlar hemen doktora başvururlar.

Hiperandrojenizm bulguları şunlardır

Hirşutizm: Üst dudak, çene, göğüs çevresi, sırt, alt- üst karın çevresi, kol ve bacakların üst kısımları gibi yerlerde görülen anormal kıllanma artışıdır. Hiperandrojenizmin en sık belirtisidir ve en çok bu kıllanmalardan şikâyet edilir. Ancak hirşutizm etnik köken ve bireysel farklılıklara bağlı olarak da karşımıza çıkabilir. O yüzden her zaman hastalık belirtisi sayılmaz.

Virilizasyon: Hirşutizmle birlikte kadınlarda erkek tipi vücut yapısı, erkek tipi ses kalınlaşması, erkek tipi saç dökülmesi, klitoris büyümesi ve memelerde küçülme gibi bulgular ile olan klinik durumdur.

Diğer bulgular arasında akne (Sivilce), ciltte yağlanma, androjenik alopesi (Kellik) sayılabilir.

Klinik bulgularla polikistik over sendromu düşünülen hastalarda tanıyı koymak için biyokimyasal ve ultrason ile yapılan görüntülemeden yararlanılır. Biyokimyasal olarak değerlendirdiğimizde hastada yükselmiş testosteron ve LH hormonu düzeyi ile birtakım olguda hiperinsülinemi ve insülin direnci saptanabilir. Ultrason ile görüntülemede yumurtalıklarda polikistik yapı ve büyümüş yumurtalık gözlenir. Aslında sadece bir kist olması bile bizim için yeterlidir. Yani çok sayıda kist görmek şart değildir.

Polikistik over sendromundatedavisi

Hastalığın net bir nedeni olmadığı için tamamen semptomatik yapılır. Yani hiperandrojenizm bulgularını baskılamak, adet düzensizliklerini düzeltmek ve hastanın kısır olmasını engellemektir. Hiperandrojenizm için; Doğum kontrol hapları (Androjeni baskılar), insülin duyarlılığını artıran ilaçlar veya androjenlerin periferik dokularda blokajını sağlayan ilaçlar (Spironolakton, siproteron asetat, flutamid) kullanılır. Adet düzensizlikleri için; Hastanın yaşam tarzı değişiklikleri (Özellikle obezlerde zayıflama gibi) ve doğum kontrol hapları kullanılır. Kısırlık için ise yumurtlamaya arttıran ilaç olan klomifen sitrat kullanılır. Eğer bunda başarılı olunamazsa dışarıdan hormon verilip yumurtlama sağlanabilir.
" } ] }