{ "title": "Nefrotik Sendrom", "image": "https://www.sendrom.gen.tr/images/frotik-sendrom.jpg", "date": "21.01.2024 14:35:10", "author": "gözde yirik", "article": [ { "article": "
Nefrotik Sendrom, böbrek hasarı nedeniyle ortaya çıkan bir durumdur. Böbreklerden idrarımıza protein sızdığında ortaya çıkmakla beraber, kandaki sıvı azalır ve dokulara geçer. Bu yüzden dokularda ödem ve su tutmaları ortaya çıkar. Böbrek kandaki fazla sıvıyı ve atığı süzerek, bunların vücuttan atılmasını sağlayan organımızdır. Kanda bulunan bir protein olan albümin normalde bu atıklar gibi böbrekten idrara geçmez fakat kronik böbrek hastalıklarına sahip olan insanlarda bu süsme mekanizması çalışmamakla beraber kandaki albümin idrara sızar. Bu nedenle kandaki sıvı azalma gösterir. Aşırı vücut sıvısı dokulara akar, ödem ve su tutulmaları meydana gelir. Nefrotik Sendrom ayrıca kandaki kolesterol oranının da artmasına da neden olur.

Nefrotik Sendroma sahip insanlarda ilerlemekte olan böbrek hasarının farklı evreleri ortaya çıkmaktadır. Böbrek hasarının ilk evresinde olan kişiler çoğu zaman belirtileri fark edemeyebilirler. Bunun arkasından gelen böbrek yetmezliği ortaya çıktıkça belirtiler iyice belirginleşir. Bu hastalığın en sık görülen belirtileri köpüklü idrar, iştah azalması, yüzde kollarda ve karın bölgesindeki şişlikler, beslenmeye bağlı olmayan kilo alımı olarak hissedilir. İlerlemiş Nefrotik Sendrom belirtileri ise idrar yaparken zorlanma, ateş, öksürük ve baş ağrısıdır. Son evresinde olan ve acilen tıbbi destek alması gereken kişilerdeki belirtileri ise kanlı idrar, havale, karnın sağ ya da sol tarafında şişlikler, nefes almada zorlanma, yüksek ateş, idrarın az veya hiç olmaması gibi belirtileri hastanın acil olduğunu göstermektedir.

Nefrotik Sendrom, böbrek hasarına bağlı olan birçok hastalık sebebiyle de oluşmaktadır. Örneğin Minimal değişiklik hastalığı; bu hastalık böbreklerde sadece mikroskop altında görülebilecek değişikliklere yol açmaktadır. Hastalığın kanıtlanmış bir nedeni bulunmaktadır ve genellikle çocuklarda görülür. Başka örnek verecek olursak diyabette bu sendroma yol açmaktadır. Sendroma yakalanmamış fakat risk altında olan gruplarda vardır. Mesela, sürekli ağrı kesici kullananlar, kanser ilacı kullananlar, yakın zamanda enfeksiyon geçirenler ve madde bağımlılığı olan kişilerde risk altında olup Nefrotik Sendrom gelişme ihtimali yüksek kişilerdir.

Nefrotik Sendrom hastalığının tedavisi böbrek hastalığına neden olan sorunu bulum çözmekten geçmektedir. Belirtileri ve komplikasyonları kontrol altına almak için bazı ilaçlar önerilmektedir. Bunlardan bazıları, tansiyon ilaçları, kolesterol düşürücü ilaçlar, kan inceltici ilaçlar gibi. Beslenme alışkanlığımızı düzenlemekte bu sendromun belirtilerini azaltmaya yardımcı olacaktır. Proteini yağsız etten almak, yağ ve kolesterol alımını azaltmak, ödemi kontrol etmek için tuzu azaltmak gibi kendimizce de önlemler alınabilir.
" } ] }