{ "title": "Munchausen Sendromu", "image": "https://www.sendrom.gen.tr/images/Munchausen-Sendromu-73.jpg", "date": "21.01.2024 11:24:31", "author": "irfan özen", "article": [ { "article": "
Munchausen Sendromu, Psikolojik bir hastalık olan Munchausen sendromu çok sıra dışı bir sendrom. Bu hastalığa yakalanmış kişiler hasta olmadıklarını en az doktorlar kadar iyi bilirler. Bu hastalığın ciddiyetini şöyle özetleyebiliriz: 600 kadar hastane gezen veya 40 küsur tane ameliyat olan Munchausen sendromlu hasta vardır.

Karl Fredrich Von Munchausen 18. Yy. 'da yaşayan bir Alman baronuydu ve Rus ordusunda paralı süvari olarak çalışıyordu. Baron Munchausen Rusya ile Osmanlı savaşından dönüşünde halka ve arkadaşlarına, kahramanlıkları üstüne akıl almayacak öykülerden bahsediyor ve Kendini savaşlardaki en yetenekli baron olarak gösteriyordu. Öyküler bir süre boyunca oldukça fazla abartıldı ve yayıldı ki, sonunda yalan olduğu ortaya çıktı. Munchausen, yalancılığından dolayı ün sahibi olmaya başladı. Munchausen sendromu ise adını buradan alarak, yalan hastalık öyküleri anlatan kişileri tanımlamak için Dr. Asher 1951 yılında sendroma isim olarak bu adı verdi.

Munchausen Sendromu Tanımı: Gerçek olmamasına rağmen, hastanın, ruhsal ya da fiziksel sorunu varmış gibi davrandığı bir çeşit yapay bozukluktur denilebilir. Bu hastalıkta durum şudur, bu sendromu yaşayan kişiler, hasta olmadıkları halde, hasta taklidi yaparak veya kendilerini yaralayarak hastanede tedavi görmek istiyorlar. Ancak bunların asıl amaçları hastanede kalıp, doktor, hemşire ve diğer hastane görevlilerinden ilgi görmektir. Bu kişiler sağlıklı yollardan göremediğini sandığı ilgiyi, sağlık kurumlarından görmek için çalışırlar. Birçok defa hastaneye yatan ve ameliyat olan bu kişilerin, acı verici tedavi yöntemlerden kaçınmadığı hatta zevk aldıkları bilinmektedir. Bu kişiler belli bir miktar tıp bilgisine sahip olmaları edeniyle kendilerine, doktorları yanıltacak kadar, belirtileri oluşturup, hastaneye başvurur. Gerçekten olmayan hastalıkları var gibi göstererek, birçok farklı vakada, inanılmaz olaylar gerçekleştirmişlerdir. Bunların arasında kendilerini hasta göstermek için, boğazlarını keskin bir aletle yaralayıp, kan yutmak veya anal vajinal mukozalarını delmek gibi farklı, akıl almaz yöntemler kullanabilirler. Hatta idrar testi istendiği zaman, gizlice parmaklarını kesip, idrara kan veya dışkı bulaştıracak kadar ileriye de gidebilirler. Munchausen sendromunu hastalık hastası denilen kişilerle karıştırmamak gerekir. Zira bunlar aslında sağlıklı oldukları konusunda doktorlarla hemfikirdir. Hastalık hastaları kendilerini gerçekten hasta edebilirler, bu bir çeşit ters placebo etkisidir. Ancak Munchausen sendromu, bir kişilik bozukluğudur, istatistiklerin gösterdiğinden daha yaygındır.

Munchausen Sendromu Komplikasyonları: Ölüm veya intihar dahil ciddi sorunlara yol açabilir. Teşhis ve tedavisi zordur. Çünkü hasta bir süre sonra doktor veya hastane değiştirebilir. Ancak kişi gerçekten ağır bir hastalık geçirir, psikolojik tedavi görür ya da hayatta gerçekten kendisine motive kaynağı bulursa, tedavisi mümkün olabilir.

" } ] }