{ "title": "Miyelodisplastik Sendrom", "image": "https://www.sendrom.gen.tr/images/Miyelodisplastik-Sendrom-98.jpg", "date": "21.01.2024 10:37:15", "author": "Serpil Köseoğlu", "article": [ { "article": "Miyelodisplasik Sendrom, tıp biliminde kısaca MDS olarak yazılan Miyelodisplastik Sendrom displazi ve miyelo kelimelerinin bir araya gelip birleşmesi ile oluşmaktadır. Miyelo kelime anlamı olarak çevre kanında bulunan ve içinde granül (Küçük noktalar) bulunduran beyaz kan hücrelerini ya da kemik iliğini ifade etmektedir. Displazi kelime anlamı olarak, anormal olan kan hücrelerinin oluşumunu ifade eder. Miyelodisplastlik Sendrom da kemik iliğinden oluşan kan hücrelerinin olgunlaşamamış olmasının yanı sıra kemik iliğinde bulunan kan hücrelerinin normal olan hücrelerden farklı bir gelişim süreci göstermesi söz konusudur. Miyelodisplastik Sendromlu hastalarda Kan oluşumunun azalması nedeni ile kırmızı kan hücrelerinde de azalma yani anemi hastalığı ve kan hücrelerinde kalite bozukluğu oluşmaktadır. Bu neden ile bu hücreler normal yerine getirmesi gereken görevlerini yerine getiremezler. Miyelodisplastik Sendrom içinde değerlendirilen birtakım alt gruplarda lösemi dönüşümü olur.

Miyelodisplastik Sendrom, hemen her yaşta görülebileceği gibi daha çok 40 yaş üzeri olan kişilerde daha sık karşılaşılır.

Miyelodisplastik Sendromun Sebebi Nedir?

Miyelodisplastik Sendromun asıl sebebi tam olarak bilinmemektedir. Hastalığın ortaya çıkması kalıtımsal özelliklerden ve sadece çocuklarda daha çoğunluk olarak görülen Fanconi anemili hastalar da gözlemlenir. Hastaların büyük bir kısmında hastalık ile ilgili bir neden göstermez. Ancak ayakkabıcılık ve boya sanayi de sürekli kullanılan ve benzine maruz kalma ile Miyelodisplastik Sendrom arasında bir ilişki vardır. Aynı zamanda habis hastalarında tedavi süreçlerinde kullanılan ilaçlar ya da radyoterapi uygulanan hastalar da belli bir zamandan sonra Miyelodisplastik Sendrom görülmeye başlayabilir. Miyelodisplastik Sendrom hastalığında tıp biliminde şu ana kadar hastalığın oluşumunda herhangi bir bakteri veya virüs bulunduğuna dair bir kanıt yoktur. Bu nedenle bu hastalığın herhangi bir bulaşıcı özelliği bulunmamaktadır.

Miyelodisplastik Sendrom Tanısı Nasıl Konulur?

Miyelodisplastik Sendromu, Muayene esnasında göze çarpan en belirgin özellikler deride ve dudaklarda solukluk oluşur. Bazı hastalarda da bu özelliklerin yanı sıra boyunda ve koltuk altlarında veya kasıklarda lenf bezlerinde büyüme oluşmaya başlar. Ayrıca dalak da ya da karaciğerde de büyüme oluşmaya başlayabilir. Aynı zamanda bacak ve kollarda da küçük küçük kanamalar oluşabilir. Ateşi olan hastalarda da enfeksiyon ile ilgili belirtiler görülebilir. Bu belirtilerden sonra tam kan tahlili yapılır. Yapılan kan tahlilinde kırmızı kan hücrelerinin azalmış olması hemen hemen bütün hastalarda görülebilir. Ayrıca kan pulcuklarında ve beyaz kürelerde de azalma görülebilir. Yapılan tahlilde parmak ucundan bir damla kadar kan bir cam üzerine yayılır ve daha sonra camı kapladıktan sonra mikroskop altında incelenmeye alınarak oluşan kan hücreleri gözlemlenerek bilgi elde edilir. Burada oluşan kırmızı kan hücreleri, kan pulcuklarının sayısı (Trombosit) ve beyaz küre ve görünümleri Uzman doktora hastalığın tanısını koyabilmesi açısından büyük yardım sağlar.
" } ] }