{ "title": "Lohusa Sendromu", "image": "https://www.sendrom.gen.tr/images/Lohusa-Sendromu-29.jpg", "date": "19.01.2024 22:31:22", "author": "Sakine Çankaya", "article": [ { "article": "Lohusa sendromu: kadınlarda doğumdan sonra fiziksel ve ruhsal etkilere neden olan bir durumdur. Tıpta postpartum hipopituitarizm, postpartum pituiter ve sheehan sendromu denilmekte olan lohusalık sendromu, doğum sonrası lohusalık döneminde aşırı kanama ile, kadının stresli ve zorlu bir döneme girmesi ruhsal durumunda meydana gelen değişimlerden dolayı ortaya çıkmaktadır. Kadınların çoğunda doğumdan sonra 7 ila 10 günde gerileye bilen bu etkiler, bazılarında lohusalığın ilk 6 haftasında başlayarak depresyon ile, devam ederek, 1 ila 2 yıllık bir süreçte etkileyebilir.

Lohusalık sendromu neden olur?

Kadınlarda doğumdan sonra görülen depresyon nedenleri iki türlü değerlendirilmektedir. Öncelikli olarak kadının vücudunda olan hormonal değişimler, diğeri ise psikiyatrik değişimlerdir. Gebelik döneminde artan progesteron ve östrojen hormonları doğum yaptıktan sonra aniden düşer. Bunun da etkisi ile kadın bu duruma uyum sağlayamaz. Ayrıca tiroit bozukluğu, folat eksikliği, gibi biyolojik etkilerde sorunlara eşlik edebilmektedir. Bu gibi ruhsal durumda yaşanan değişimlerde lohusalık depresyonunu tetiklemektedir.

Lohusalık sendromu belirtileri nelerdir?
Lohusalık sendromu tedavisi nasıl yapılır?

Lohusalık döneminde annede gelişen duygusal değişimlerin tam olarak neden kaynaklandığı tespit edilmese de uygulanan tedavi başarı ile neticelenmektedir. Bu süreçte annenin doğru anlaşılması, yakınların desteğini alması oldukça faydalı olmaktadır. Şayet ağır depresif durumlar var ise duruma bağlı olarak ilaç tedavisine başlana bilinir. Hormonlardan kaynaklı sorunun tedavisinde ise yine ilaçlar ile sorun giderilmelidir. Önemli olan lohusalık depresyonunun annede olan etkilerini doğru ifade edebilmesidir. Lohusa, bol bol dinlenmeli ve bebeği ile güzel zamanlar geçirmelidir. Üstesinden gelinemeyecek problemlerde mutlaka Uzman bir doktor tarafından değerlendirilmeli ve bu dönemde anneye yardımcı olunmalıdır.
" } ] }