{ "title": "Kronik Bağırsak Sendromu", "image": "https://www.sendrom.gen.tr/images/kronik-bagirsak-sendromu.jpg", "date": "20.01.2024 16:10:51", "author": "Ayşenur Akgül", "article": [ { "article": "
Kronik Bağırsak Sendromu: bu hastalıkta, bağırsaklarda veya başka organlarınızda herhangi bir bozukluk görülmez. Hastalarda dışkılama, gaz çıkrama ile geçen karın ağrısı, karında şişlik ve rahatsızlık hissi vardır. İşte bu şekilde ortaya çıkan hastalığa kronik bağırsak sendromu denir. Bu hastalığa yakalanan kişilerin çoğu hemen gastroenteroloji kliniğine başvurur. Bu hastalığa yakalanan kişilerde çok sulu ishal veya kabızlık görülür. Bazı hastalarda ise hem kabızlık hem de ishal görülür. Bu hastalık tehlikeli olarak bilinse de tehlikeli değildir. Fakat günlük hayatınızı olumsuz etkiler örneğin, iş yeri, okul vb. Yerlerde oldukça rahatsız edicidir. Hastalıkta haftada en az üç kere veya bir günde üç kere dışkılama meydana gelir. Hastada kramp şeklinde karın ağrısı görülür. Hastada acil bir şekilde dışkılama isteği oluşur. Dışkılamanın yanında hasta gaz çıkarmaylada rahatlar. Bazı zamanlarda kabızlık ve ishal birbirini takip eder. Hastalar şikâyetlerinin genel olarak yemeklerden sonra veya stresli oldukları dönemde artığını belirtir. Hastalıkta dışkılama zamanı ve sıklığı değişir. Dışkılama sırasında dışkı ile sümüğumsü bir salgıda görülebilir. Hastalığa yakalananlarda kilo kaybı yaşanmaz ve ateş yükselmesi kanama olması görülmez. Kronik bağırsak sendromuna genel olarak 15-50 yaş arasındaki insanların yakalanması daha olağandır ve kadınlarda erkeklere göre daha çok görülür. Bazı enfeksiyonlar karşısında hastalığın şikâyetleri artar. İlaçlar, psikolojik sorunlar kadınlarda bu hastalığın belirtilerinin artmasına neden olur.

Kronik Bağırsak Sendromu Tedavisi Nasıl Yapılır?

Hastalığın teşhisinde en önemli şey hastalığı teşhis ederken başka bir hastalığın olmadığından emin olunmalıdır. Bu hastalığa tanı için uygulanacak herhangi bir tektik yoktur. Kronik bağırsak sendromu, endoskopiyle, yapılan testlerle veya röntgen ile yapılır ve hastalığın altında yatan herhangi bir sebep olup olmadığı araştırılır. Hastalığın tedavisinde amaç belirtileri ortadan kaldırmaktır ve bunun için hastaların beslenmelerinde değişiklikler yapılır. Yiyecek olarak daha çok lifli yiyecekler tercih edilir. Tahıllar ve bunun yanı sıra meyve sebzeler, bakliyat ürünleri de oldukça tercih edilir. Beslenme şekli değiştiğinde hastalığın belirtileri gözle görülür bir biçimde yok olur. Ağır yemekler karın ağrısına neden olacağından beslenirken hafif yiyecekler yemekte fayda vardır. Stresi azaltmak içinde belirli taktikler öğrenilebilir.
" } ] }