{ "title": "Kırık Kalp Sendromu", "image": "https://www.sendrom.gen.tr/images/Kirik-Kalp-Sendromu-48.jpg", "date": "21.01.2024 06:40:40", "author": "Ayşe durak", "article": [ { "article": "Kırık kalp sendromu, Son zamanlarda sıkça görülen bir durumdur. Geçici bir sağlık sorunudur. Stresli bir olayı takiben ortaya çıkar. Kırık kalp sendromu sorununa yakalanan kişilerin, kalp krizi geçirdiklerini zannetmeleri bile olmaktadır. Çalışmalar trajik ya da şok edici bir olayın nasıl kalbi şaşırttığını, göğüs ağrısı, nefes darlığı ve akciğerlerde sıvı birikmesi gibi klasik kalp krizi benzeri belirtileri üretebildiğini bildirir. Belirtiler çok benzer olduğu için bu duruma genellikle bir kalp krizi gibi yanlış teşhis konulmaktadır. Ama kalp krizinin aksine, bu durum tam tersine çevrilebilir. Kırık kalp sendromu, şiddetli duygusal veya fiziksel stres ile tetiklenen kalp kasının zayıflaması anlamına gelir. Kırık kalp sendromu tedavi edilebilir bir sorundur.

Kırık kalp sendromu belirtileri nelerdir?
Kırık kalp sendromu sıklıkla kalp krizi geçiriyormuş hissi vermektedir. Göğüs ağrısı ve nefes darlığı da oluşabilir. Fakat bu belirtiler kırık kalp sendromunda geçici olmaktadır. Fakat bu belirtilerin uzun sürmesi veya kalıcı olması gerçek bir kalp sorunu olduğunu gösterebilir. Bu nedenle bu tür belirtiler olduğu zaman mutlaka bir Uzman doktora görünmek gerekir.

Kırık kalp sendromu neden olur?

Stresli olaylar örnek verecek olursak sevdiği birinin veya yakının ölümü gibi olaylar, kırık kalp sendromuna neden olabilir. Bunun nasıl olduğuna dair hakkında hekimlerin tam bir fikri yoktur. Stresli olaylarda açığa çıkan hormonların ya da hormon seviyelerindeki değişmelerin bunda kırık kalp sendromunda etkili olduğu düşünülmektedir.

Kırık kalp sendromu risk faktörleri nelerdir?

Kırık kalp sendromunda cinsiyet ve yaş unsurları oldukça önem taşır. İstatistiklere göre kırık kalp sendromu yaşayan kişilerin %90'ı kadınlar olmaktadır. Ayrıca bu sorunu yaşayanlar genelde 50 yaşın üstündeki bireylerdir.

Kırık kalp sendromu tedavisi nasıl yapılır?

Kırık kalp sendromunda ölümcül vakalar çok enderdir. Nadir durumlarda, kırık kalp sendromu ölümcül olabilir. Bu sorunu yaşayanlar genelde bir hafta içinde iyileşme gösterirler ve uzun süreli etkiler yaşamazlar. Kırık kalp sendromu için tanımlanmış bir tedavi yöntemi yoktur. Teşhis koyulana kadar yaşanan belirtiler kalp krizi belirtisi olarak algılanır ve buna yönelik bir tedavi uygulanır. Bundan dolayı kırık kalp sendromu yaşayanlar tedavi için hastanede tutulur. Hayatı tehdit edici veya ölümcül olması olası değildir. Ayrıca başka stresli olay yaşadığınızda tekrar kırık kalp sendromu geçirmenizde mümkündür. Ancak bunun gerçekleşme olasılığı çok düşüktür.

" } ] }