{ "title": "Kartagener Sendromu", "image": "https://www.sendrom.gen.tr/images/Kartagener-Sendromu-27.jpg", "date": "23.01.2024 04:04:12", "author": "mesut ulusal", "article": [ { "article": "Kartagener Sendromu, bronşektezi, tekrarlayan sinüzit ve sol taraftaki organların sağ tarafta olması anlamına gelen situs inversus birlikteliği anlamına gelen bir durumdur. En önemli belirtisi kalbin sol tarafta olması gerekirken sağ tarafta olmasıdır. Kalbi sağda olan bir kişide akciğerde harabiyet nedeniyle bronşektezi oluşur. Ayrıca tekrarlayan sinüzit de varsa Kartagener sendromu olması ihtimali çok yüksektir.

Kartagener Sendromu Genetik mi?

Bu hastalık otozamal resesif kalıtım gösterir. Yani Kartagener sendromlu çocuğu olan bir ailenin ikinci çocuğunun Kartegener sendromlu olma ihtimali %25'tir.

Kartagener Sendromu Görülme Sıklığı nedir?

Her doğan 30 bin çocuktan biri bu hastalıkla doğar.

Kartagener sendromunda tanı nasıl konulur?

Kartagener sendromlu hastaların yaklaşık yarısında 3 bulgu varken yarısında olmayabilir. Bu bulgular;
Kartagener sendromu Belirtileri Nelerdir?
Kartegener sendromu genetik özellikleri nelerdir?

Silia bozukluğu nedeniyle gen mutasyonları gerçekleşir ve yaklaşık 30'a yakın genetik mutasyon tespit edilmiştir. Bu nedenle Kartagener sendromlu çocuğu olanlar ikinci çocuk düşündüğü zaman genetik tanı yapılması önemlidir. Doğum öncesi tanı için bu çok önemlidir. Gen mutasyonlarının %65 belirlenebilir.

Kartegener Sendromu Tedavisi Nasıl Yapılır?

Bronşektazisi olan çocukların akciğerlerinde aşırı balgam nedeniyle balgam birikmesi söz konusudur. Bunu engellemek amacıyla postural direnaj yapılmalıdır. Bunun için göğüs fizyoterapisi yapılır ve balgam kültüründe mikrop üreyenlere antibiyotik verilmelidir.

Yapılması Gereken Aşılar

Kartegener sendromlu çocuklara her yılın eylül veya ekim ayında grip aşısı yapılmalıdır. Ayrıca pnömokok aşısı da yapılmış olması gerekir.

Balgamda sık üreyen mikroplar
Kartegener Sendromunda uygulanan Cerrahi

Sık kulak iltihabı olanlarda kulak tüpü takılabilir. Bronşektazi ciddi seyretmesi durumunda ve cerrahiye uygun olan durumlarda hasarlı bölge cerrahi olarak çıkarılabilir.

Kartegener Sendromunu için Hangi Doktorlara Başvurulmalıdır?

Kartegener sendromu olan çocuklar Çocuk Göğüs Hastalıkları uzmanları tarafından takip edilir. Akciğerler yakından izlenmeli ve solunum fonksiyonları belirli aralıklarla takip edilmelidir. Genetik tanı için de genetik bölümünden takip yapılır.

" } ] }