{ "title": "Karpal Tünel Sendromu Ameliyatı", "image": "https://www.sendrom.gen.tr/images/Karpal-Tunel-Sendromu-Ameliyati-35.png", "date": "19.01.2024 20:01:01", "author": "Osman Atabey", "article": [ { "article": "
Karpal Tünel Ameliyatı, Karpal Tünel diğer adıyla karpal tünel sendromu, çağımız teknolojisinin getirdiği hastalıklarındandır. Karpal tünel sendromu, oluşum itibarıyla, vücudun herhangi bir bölgesinde oluşan sinir sıkışması ve buna bağlı olarak yapılan cerrahi bir tedavi biçimidir. Genel olarak sıklıkla el bileklerinde görülen ama vücudun değişik bölgelerinde de oluşabilen bir tür rahatsızlıktır. Sinirlerin sıkışmasının değişik nedenleri vardır. Buna örnek verecek olursak, örgü işleri ile uğraşan bayanlarda, çiğ köfte gibi bilek gücü gerektiren işlerde, uğraşan bayanlarda, tornavida ve benzeri aletleri sık kullananlarda, bilek bölgesinde sinir sıkışmalarının başlıca nedenleri arasında yer almaktadır. Bir diğer etkense, günümüz teknolojisine uygun olarak ortaya çıkan ofis yaşamının getirdiği, masa başında yapılan sık telefon görüşmeleri, bilgisayar kullanmak, ofis hayatında dirsekleri masaya dayamak suretiyle uzun süreli çalışmak da dirseklerin alt tarafına bulunan sinirlere baskı uygulamaktadır.

Karpal Tünel Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Karpal tünel ameliyatından önce, rutin olarak hastanın yüksek tansiyon, diyabet, kalp gibi diğer şikâyetleri göz önüne bulundurularak tedavi edilmek suretiyle tedaviye doktor kontrolünde ve de erken başlanılmalıdır. Sinir sıkışmasından etkilenmiş el en az iki hafta süreyle kullanılmaktan ziyade dinlendirilmelidir. Gerek görülmesi halinde ortopedik bilek ve el aletleri kullandırılmalı ağrılar için de ağrı kesici ilaçlar alınmalıdır. Gerek görülmesi halinde B12 vitamini desteği ilaçlarda kullanılmalıdır. 6 aydan uzun süren tedaviye yanıt vermeyen ilerlemiş durumlardaysa cerrahi ameliyat yapılmak zorundadır. Cerrahi ameliyatta lokal anestezi uygulanmaktadır. Mikro cerrahi yöntemle, sinir sıkışmasının olduğu kısma karpal tünel bölüm açılır, sıkışma nedeni ile yassılaşmış sinirleri saran bant gevşetilerek, sinirlerin serbestliği sağlanır. Sıkışma sebebiyle hasar görmüş ama ölmemiş sinirler ortalama 2 ay içerisinde kendisini toparlamaya başlamaktadır. Ameliyat sonrası oluşan ağrılar gibi şikâyetler kısa sürede iyileşse de tam iyileşme süresi birkaç ayı bulabilmektedir.
" } ] }