{ "title": "İmpingement Sendromu", "image": "https://www.sendrom.gen.tr/images/impingement-sendromu.jpg", "date": "20.01.2024 22:42:31", "author": "Begüm Eser", "article": [ { "article": "İmpingement, İngilizce bir kelimedir. Türkçede tam olarak karşılığı sıkışmadır. Sendrom, birçok semptomlar topluluğunun bir arada bulunmasıdır. Semptom ise hastalıkların kişiler üzerindeki göstergeleridir. İmpingement sendromu, kişilerde daha çok omuz bölgesinde rastlanan sıkışma ve bu sıkışmaya bağlı birçok semptomun görülmesidir.

Omuz bölgesinde hangi yapılar yer alır?
İmpingement sendromu nasıl oluşur?

İmpingement sendromu, omuz bölgesinde bulunan yapılarınkol yukarıya kaldırıldığı zaman acromion ve tuberculum majus arasında sıkışması ile oluşur. Genellikle sıkışan kas, M. Supraspinatustur. Bursalar da sıkışabilir. Bu sıkışmalar, hastaların uzun süre maruziyet altında kalmasına bağlı oluşabilir. Sürekli kolu yukarıda iş yapanlar bu sorunla daha çok karşılaşırlar.

İmpingement sendromu belirtileri nelerdir?

Hastalar, genellikle kollarını yukarı kaldıramadığından dolayı şikâyetçidir. Şikâyetlerini aynen şu şekilde tarif ederler: Yorganımı üzerime çekemiyorum, emniyet kemerimi bağlayamıyorum, saçlarımı tarayamıyorum, camları silemiyorum.

İmpingement sendromu için nasıl tanı koyulur ve ne şekilde tedavi edilir?

İmpingement sendromu tanısı fizik muayene sırasında koyulur. Sıkışma testi pozitiftir. Omuz içine anestezik madde enjekte edilerek bu test doğrulanır ve tanı kesinleştirilir.

İmpingement sendromu tedavisi konservatif tedavi ve ilaç tedavisinden oluşmaktadır. İlaç olarak basit analjezikler verilmektedir. Ortopedik yönden tedavi ise omuz askıları ile yapılan tedavidir. Omuz askıları çıktıktan sonra ise devreye fizik tedavi ve rehabilitasyon bölümü girer. Belirli hareket egzersizleri, ısı, ultrasonik dalgalar ve elektriksel dalgalar ile tedavi uygulanır. Bu sayılanları hepsi verilmez, doktor hastalara uygun olanlarını seçer ve ona göre bir tedavi planı çizer.
" } ] }