{ "title": "İbs Bağırsak Sendromu", "image": "https://www.sendrom.gen.tr/images/ibs-bagirsak-sendromu.jpg", "date": "21.01.2024 11:44:38", "author": "duygu yaray", "article": [ { "article": "
İbs bağırsak sendromu, Bir rahatsızlık olmadan, bağırsak alışkanlığınızda meydana gelen, karında rahatsızlık hissi, şişlik ve tuvalet ihtiyacı hissi belirtilerinin, bir arada görüldüğü bir sendromdur. İbs bağırsak sendromunda, sindirim sistemi istenildiği şekilde çalışmaz. Bu sebeple, yemek sırasında ve sonrasında kramp ve ishal oluşmasına sebep olabilir.

İbs bağırsak sendromunun, birçok belirtisi vardır. Karında gerginlik hissi ve şişlik, ishal, bulantı, karın ağrısı, kabızlık, dışkının kıvamında farklılık ve dışkıyla beraber sümük ya da mukus olması, bu belirtilerden bazılarıdır. İbs bağırsak sendromunun belirtileri, kişinin neyi ne kadar yediğine, kadınlardaki menstrüasyon dönemine ve duygusal duruma göre, farklılıklar gösterebilir. Bu tür şikâyeti olan kişiler, detaylı bir tıbbi muayene ile değerlendirilir. Tedavide ilk önce, yaşam şeklinin değiştirilmesi gerekir. Stresin azaltılması da ibs bağırsak sendromunun, azaltılmasında önemlidir.

Günlük tüketilen besinlerin listesinin tutulup, hangi besinin rahatsızlık yaptığı bulunmalıdır. Öğün atlamamak ve gece geç saatlerde yemek yememek, gerekir. Az miktarda fakat, sık aralıklarla beslenmek gerekir. Aceleyle, yemek yememek gerekir. Yürüyüş ve bisiklet gibi, düzenli aktiviteler yapılmalıdır. Hareket ederken, yemek yememek ve lokmaları iyice çiğnemek gerekir. Tuvalet alışkanlığını sağlamak gerekir. Stresten kurtulmak için, gün içerisinde kendinize vakit ayırın.

İbs Bağırsak Sendromunda Beslenme

İbs bağırsak sendromunda, beslenme alışkanlığınızı düzenlemek gerekir. Çiğ sebze ve meyve tüketimini azaltmak gerekir. Çiğ tüketmek yerine, komposto yapıp tüketebilirsiniz. Kızartma, poğaça, börek, sakatat ve kavurmalardan uzak durmak gerekir. Yoğurt ve kefir tüketmeyi, alışkanlık haline getirmek gerekir. Asitli içecekler ve kuru baklagiller, gaz şikâyetlerinizi arttıracaktır. Çok sıcak ve soğuk sudan, uzak durmak gerekir. Yemekleri, ızgara ya da haşlama yaparak tüketmek, daha doğru olacaktır. İshalle beraber, su kaybı çoğalacaktır. Bu nedenle, en az 2 litre su tüketmeye dikkat etmek gerekir. Fazla şeker kullanmamak gerekir.

İbs bağırsak sendromunda, kabızlıkta oluşabilir. Bu durumda da lifli gıdalar tüketmek gerekir. Zeytinyağlı ya da etsiz sebze yemeği, muhakkak tüketilmelidir. Salata tüketimini arttırmak, doğru olacaktır. Ceviz, badem gibi yağlı tohumları kullanmak gerekir. Sağlıklı ara öğünler oluşturmak gerekir. Örneğin, probiyotik yoğurda, keten tohumu veya kuru meyve ekleyebilirsiniz.
" } ] }