{ "title": "Huzursuz Bağırsak Sendromu Diyeti", "image": "https://www.sendrom.gen.tr/images/huzursuz-bagirsak-sendromu.jpg", "date": "21.01.2024 13:52:30", "author": "gözde yirik", "article": [ { "article": "
Huzursuz Bağırsak Sendromu Diyeti, hastanın kendini rahatsız eden gıdaları anlayabilmesi açısından günlük tutması çok büyük önem taşımaktadır. Hafif ve orta dereceli belirtiler ile çoğunlukla bazı diyet değişiklikleri ile hastalığı düzene sokmak mümkündür. Huzursuz Bağırsak Sendromu olan kişilerde gıdalara karşı olan alerjilere çok nadir rastlanmaktadır. Büyük porsiyonlu, yağlı ve kızartmalı gıdaların kısıtlanmasında büyük fayda vardır. Baharatlı gıdaların tüketiminin Huzursuz Bağırsak Sendromu olan hastalarına olumlu etkileri olduğu bilinmektedir. Kafein ve alkolün aynı şekilde kramplara ve ishale yol açtığı gözlenmektedir. Tatlandırıcı ürünlerde bulunan sorbitol adlı bir şeker türü, fruktoz adlı bal ve bazı meyvelerde bulunan bazı şeker türleri yine kramp ve ishale neden olduğu bazı araştırmalarda ortaya çıkmıştır. Fasulye, lahana, karnabahar, bürüksel lahanası, kara lahana, soğan gibi gaz yapıcı bazı gıdalar kişilerdeki huzursuzluğu arttırmaktadır. Diyetteki çözünen lif oranlarını arttırmak; turunçgiller, baklagiller ve keten tohumu gibi gıdaların tüketilmesi dışkıyı yumuşatıp hastanın karın kramplarını azalttığı bilinmelidir. Selüloz, tahıl ve kepekli suda erimeyen lifli gıdalar sindirim sisteminde hareketi sırasında içine su çekeceğinden hastanın ishal sıklığında azalma olacaktır. Bazı insanlarda fazla miktarda lif tüketilmesi de huzursuzluğa yol açmaktadır. Hastaların diyetteki lif oranlarını kademeli bir şekilde arttırmaları önerilmektedir. Yeterli oranda sıvı ile eklemek veya lif takviyesi de huzursuzluğu azaltmaktadır.

Huzursuz Bağırsak Sendromu Diyetinde, düzenli aralıklar ve az miktarda yemek yenilmelidir. Acele ve hızlı yeme alışkanlığı olan hastalarda hava yutulmasına ve gıdaların yeterince sindirilmeden bağırsak içinde ilerlemesine neden olur. Her ikisi de hastanın huzursuzluğunu arttırmaktadır. Sakız çiğnerken yutulan hava dahi bu soruna neden olabilmektedir. Bu hastalıkta süt ürünleri de çoğu zaman kısıtlanmaktadır. Bunun nedeni ise bazı insanlar da sütü parçalayan enzimin sindirim kanalında yeterli miktarda olmamasından kaynaklanır. Bu hastalar süt ve ürünlerini tolere edemezler ve bağırsak sendromuna benzer şikâyetler meydana gelmektedir. Bazı süt ürünleri ishale neden olurken, bazı süt ürünleri de kabızlığa yol açmaktadır. Fakat şu konu unutulmamalıdır ki süt ve ürünlerinden alınan mineral çeşitleri başka şekilde vücuda başka şekilde tamamlanmalıdır. Huzursuz Bağırsak Sendromu Diyetinde doğal yol yollardan da çözüm bulunabilir. Nane çayı veya nane yağı, nane gaz giderici bir bitkidir. Rezene çayı ve tohumu, midede şişkinlik, gazlanma ve mide ağrılarını gidermede ve önlemede oldukça etkilidir. Zencefil çayı ve tohumu, midede oluşan hazımsızlık ve şiddetli krampları geçirmektedir. Bu sorunun düzelmesinde sabır çok önemli bir faktördür. Hastalığın düzene girmesi için en az 6 aylık bir süre gerekmektedir. Uygun diyet ve ilaçların birlikte verilmesi sendromun tedavisinde büyük önem taşır.
" } ] }