{ "title": "Hemolitik Üremik Sendrom", "image": "https://www.sendrom.gen.tr/images/Hemolitik-Uremik-Sendrom-87.jpg", "date": "21.01.2024 18:23:03", "author": "veysel gencol", "article": [ { "article": "Hemolitik Üremik Sendrom, kırmızı kan hücrelerinin normal olamayan erken yıkım sonucunda meydana gelen ve böbrek yetmezliğine neden olabilen bir hastalıktır. Kandaki kırmızı kan hücreleri böbreklerdeki filtre görevini engellemeye başlarlar. Buda hayati öneme sahip bir derecede hastalığa neden olur. Zamanla hemolitik üremik sendrom böbrek yetmezliğine sebebiyet verir.

Hemolitik Üremik Sendrom Neden Olur?

Hemolitik üremik sendrom, genellikle çocuklarda gelişen bir hastalıktır. Özellikle 5 ve 10 yaş arası çocuklarda ortaya çıkar. Bu hastalığın meydana gelmesinde asıl sebep H7 tipi adı verilen enfeksiyondur. Bu enfeksiyon iyi pişirilmeyen et, tavuktan bulaşır. Bunun yanında süt ve süt ürünlerinden bulaşabilir. Bu enfeksiyon bu enfeksiyonu geçirmiş olan insanların dışkılarından temas yoluyla bulaşır. Temas yoluyla bulaşma da ancak yuva, kreş, okul gibi toplu bulunan yerlerde olur. Bu enfeksiyona sahip olan çocukların ellerini güzel yıkamaması bu enfeksiyonun bulaşmasına neden olur.

Enfekte olmuş olan bireylerde bu bakteri toksin adı verilen bir madde üretir. Bu madde kana karışarak pıhtılaşma anomolisine neden olur. Buda böbreklerde birikerek böbrek yetmezliğine neden olur. Bazı hastalar bu pıhtılaşma yüzünden böbrek yetmezliğine diğer kalp, karaciğer, bağırsak gibi organlar da tahribata neden olur. Bundan dolayı hastalar bu tahribat sonucu hayatını kaybetmektedir.

Hemolitik Üremik Sendrom Belirtileri Nelerdir?

İlk olarak hastada karın ağrısı olarak ortaya çıkar. Karın ağrısından sonra iki gün içinde kanlı bir ishal görülür. Bazı vakalar da bulantı, kusma gibi şikâyetler de görülebilir. Bu belirtilerden sonra iki hafta içerisinde halsizlik, kalp hızında artış, nefes alıp vermede hızlanma, huzursuzluk, deri renginde solgunluk, idrara çıkmada azalma görülür. Bu belirtilerden sonra felç, koma, bağırsak delinmesi, böbrek yetmezliği gibi ciddi rahatlıklar meydana gelir.

Hemolitik Sendrom Teşhisi ve Tedavisi Nasıl Yapılır?

İlk başta doktor bu dışkı tahlili ister. Zamanla diğer belirtiler deride solgunluk, idrara çıkışta azalama, kan basıncında artma görülürse hasta hemen yakın takibe alınır. Kan ve idrar incelemeleri enfeksiyon takibi ve böbrek yetmezliği ayrı ayrı takip edilmelidir.

Hemolitik üremik sendrom, tedavisi için ilk olarak hasta yakın takibe alınmalıdır. Hastanın hastaneye yatırılması gereklidir. Hastaya damar yolundan sıvı tedavisi başlanır ve tansiyonun düşürülmesi için ilaçlar verilir. Böbrek yetmezliği ortaya çıkmışsa diyaliz tedavisi yapılır. Kan hücrelerinin yıkımını engellemek içinde bu tür yıkımları durduracak proteinler verilir. Bazen plazmaferez adı verilen tedavide uygulanır. Bu uygulamada hastanın kanı bir makinede toplanır ve alyuvarları harap eden maddeler süzüldükten sonra tekrar hastaya verilir. Bu hastalar için tedavi uzun bir süre sürer. Bu süreyi hastalığın ciddiyeti ve hastanın tedaviye verdiği süreç belirler.
" } ] }