{ "title": "Hasta Sinüs Sendromu", "image": "https://www.sendrom.gen.tr/images/Hasta-Sinus-Sendromu-85.jpg", "date": "18.01.2024 23:14:44", "author": "Emel yildiz", "article": [ { "article": "Hasta sinüs sendromu, hasta sinüs sendromu sinüslerin anormal şekilde düğümlenmesidir. Brakardi ve kardiyak yetmezlik ile sonuçlanır. Hasta sinüs sendromu ekseri olarak yaşlı kişilerde görülse de her yaş grubunda görülme durumu bulunmaktadır. Birçok durumda herhangi bir semptoma sebebiyet vermez. Pek çok tetkik ve laboratuvar incelemelerine rağmen 12 derivasyonlu elektrokardiyografi ile tanısı koyulur. Tanı koymada holler monitörizasyon ve egzersiz testi, elektrofizyolojik çalışmalar da yardımcı olmaktadır.

Hasta sinüs sendromu neden olur?

Hasta sinüs sendromunun kaynağı multi faktöriyel nedenledir. Bu nedenler dahili ve harici nedenler olarak iki grupta toplanır.
Hasta sinüs sendromunun semptomları genellikle intermittant, değişken ve önceden tahmin edilemez durumdadır. Hasta sinüs sendromunda belirtiler ise kardiyak ritim anormalliği ile seyreden, kardiyak output azalması ve hedef organ hipoperfüzyonuna bağlıdır. Ayrıca hastada halsizlik, çarpıntı, senkop ve presenkop gibi geniş bir yelpazeyi içine alan klinik bulgular oluşur.

Hasta sinüs sendromunun tedavisi nasıl yapılır?

Hasta sinüs sendromu tedavisinde, semptomların ve komplikasyonların kontrol altına alınması ilk amaçtır. En etkili tedavi şekli kardiyak pil uygulaması olup, fizyolojik pacing uygulaması ile devam edilmektedir.

Hasta sinüs sendromunda EKG anormallikleri değişken ve intermittan olabilir. Sinüs düğümü fonksiyon bozukluğunda görülen EKG anormallikleri.
Hasta sinüs sendromunda oluşan brakardi ve taşikardi durumunda sık olarak supraventriküler kökenli paroksismal taşikardi ile değişkenlik gösteren bir brakardi söz konusudur.

Hasta sinüs sendromuna sebep olan harici nedenler non-esansiyel ilaçlar ile tedavi edilmektedir.
" } ] }