{ "title": "Hassas Bağırsak Sendromu", "image": "https://www.sendrom.gen.tr/images/hassas-agirsak-sendromu.jpg", "date": "20.01.2024 22:31:41", "author": "ismail veske", "article": [ { "article": "
Hassas Bağırsak Sendromu; Hassas bağırsak sendromu belirli olan yiyeceklerin sindirimindeki problem, endişe, stres ve beyin ile sindirim sistemi arasındaki uyarı işleminde bulunan düzensizlik neticesinde meydana gelebilir. Bu rahatsızlığı geçiren hastalar, bağırsak kaslarında hareket problemlerinden ve çok hassas olan bir sindirim sistemine sahip olmaktan yakınırlar. Hassas bağırsak sendromu en yaygın bağırsak bozuklukları arasındadır ve toplam dünya nüfusunun %7 ile %10'u arasını etkiler. Kadınlar hassas bağırsak sendromundan erkeklere nazaran iki kat daha çok etkilenirler.

Hassas Bağırsak Sendromu Belirtileri Nelerdir?

Hassas bağırsak sendromu belirtileri ise bağırsak hareketlerinde farklılık oluşması. Aşırı gaz ve şişkinlik olması. Karnın alt çevresinde ağrı hissetme. Mukus bulunduran dışkı. Eğer 6 aydan çok zamandır bahsedilen belirtilerden rahatsız olunuyorsa, hassas bağırsak sendromu yaşıyor olma durumu oldukça yüksektir. Dahası, eğer son 3 aydır karın ağrısı varsa ve ağrı her ay yaklaşık 3 gün devam ediyorsa, olasılık daha da yükselir. Ayrıca hassas bağırsak sendromu olasılığı yükselir ise bir bağırsak hareketi acıyı dindirmeye yardım ediyor ise. Bağırsak hareketini değişme sıklığıyla ağrı da değişiyor ise. Dışkının görüntüsü ve kıvamındaki farklılıkla ağrı da farklılaşıyorsa.

Hassas bağırsak sendromu herhangi bir yapısal bağırsak problemine sebep olmadığından, bazı hastalar hissettikleri hassas bağırsak sendromu belirtilerinin tabiatı gereği kurgusal olduğuna ve gerçek olmadıklarına inanırlar. Fakat bu yalnızca, hastaların hissettiği şişme, ağrı ve sızı kadar asılsızdır ve hepsi gerçektir. Değişik sebeplerden gelen bu hassas bağırsak sendromu belirtileri, hastalara yardım sağlamak maksatıyla tedavisi yapılabilir.

Türkiye'deki yetişkin olanların %20'si hassas bağırsak sendromu nedenleri göstermesine karşın, bunların %20'sinden az olanı bir doktora başvurur. Bununla beraber, bağırsak hareketlerindeki farklılıklar oldukça hızlı oluşuyor ve bazı diğer hassa bağırsak sendromu nedenleri görülüyorsa, kısa zamanda bir doktora başvurulması oldukça önemlidir. Bunun nedeni, bu belirtilerin yaşam tehlikesi daha çok olan kolon kanseri şeklindeki bir rahatsızlığın göstergesi olabilir.

Ciddi olan bir rahatsızlığın varlığına işaret edebilecek hassas bağırsak sendromu belirtileri ise geceleri yükselen karın ağrısı, ani bir şekilde kilo kaybetme, Rektal kanama. Doktor, hassas bağırsak sendromu belirtilerinden huzur bulunmasına yardımcı olmak için ve kalın bağırsak kanseri veya iltihabi bağırsak hastalığı gibi karın bağırsakla alakalı diğer rahatsızlıkları elemek için testler yapacaktır. Ayrıca doktor, kronik ishal gibi hassas bağırsak sendromu kaynaklı olarak meydana gelebilecek komplikasyonları da önüne geçmede yardımcı olacaktır.

Hassas Bağırsak Sendromu Tedavisi Nasıl Yapılır?

Basit olan hayat tarzı ve beslenme düzeni farklılıkları hassas bağırsak sendromu belirtilerini yatıştırmada, hastaya oldukça yardım edebilir. Bu farklılıkların anında görülmemesi bile, bunlar uzun vadede yardımcı olacak ve bağırsak problemlerine kalıcı bir çözüm sağlayacaktır. Lif, hassas bağırsak sendromu yaşayan kişilerde iyi ve kötü netice verebilir. Öbür yandan kabızlığı azaltabilirken, diğer yandan vücuttaki gaz üretimini yükselterek krampları daha da kötüleştirebilir.

Bu sebepten lif tüketimini birdenbire çoğaltmaktan ise hafif bir şekilde çoğaltmak daha iyi olacaktır. Bütün tahılları, fasulyeleri, sebze ve meyveleri yiyerek doğal yolla alabilir veya Citrucel ya da Metamucil gibi lif desteğinden yararlınılabilir. Bununla beraber, lif desteği tüketilirken, şişme ve kabızlıktan kaçınmak için bol bir şekilde su içmek unutulmamalıdır. Çikolata, kahve ve gazlı içecekler, süt ürünleri, alkol, monnitol ve sorbitol gibi şekersiz tatlandırıcılar şeklindeki belli olan gıdalar hassas bağırsak sendromu belirtilerini daha da kötüleştirebilir. Bu sebepten dolayı en iyisi bu problem oluşturan gıdalardan kaçınmaktır. Buna ek olarak, eğer gaz problemi bulunuyorsa, fasulye, brokoli, karnabahar ve lahanayı beslenme düzeninize dahil etmemek iyi bir fikir olacaktır.

Bağırsak hareketlerini düzenleyeceğinden dolayı, düzenli bir şekilde yemek yenildiğinden emin olunmalıdır. Sık olan aralıklar ile küçük öğünler yemek, ishalden kaçınmanın en iyi yöntemidir. Bununla beraber en büyük sorun kabızlık ise lifli olan gıdalardan bol bir şekilde yemek gereklidir. Süt ürünleri uygun olsa da beslenme düzenine süt yerine yoğurdu dahil edilmesi daha iyidir. Eğer laktoz duyarlılığı bulunuyorsa, bu daha da gerekli bir duruma gelir. Bu hastaların B vitamini, kalsiyum ve proteini desteği veya değişik bir kaynaktan alarak tüketimini arttırmaları gerekmektedir.
" } ] }