{ "title": "Gilbert Sendromu", "image": "https://www.sendrom.gen.tr/images/gilbert-sendromu.jpg", "date": "19.01.2024 03:04:59", "author": "engin aktu", "article": [ { "article": "Gilbert Sendromu, Sendrom ya da belirgi adı verilen, birbirleriyle ilişkisiz gibi görünüp, fakat bir araya geldiklerinde tek bir bütün olarak kendilerini gösteren bulgular bütününe denilmektedir. Bu, genetik olabilirken, sonradan olan nedenlerle de oluşabilir.

Tıpta sendrom, yalnızca, nedenleri tamamen açıklanamayan, birlikte rastlanılan bulguların tanımlarında kullanılmaktadır. Dolayısıyla bu bulgular, sebep olduğu bir hastalıkla açıklanabiliyorsa, düzene göre artık sendrom olmamaktadır. Buna karşın, eskiden belirgi olarak anılıyor olan ve günümüzde sebepleri bilindiği için hastalık olarak bilinmekte olan bir sürü durum, geleneksel olan sendrom adıyla bilinmektedir.

Yunanca'da birlikte koşmak manasına gelen sendrom, mantıklı bir söylemdir. Çünkü sendrom, tanımı gereği birtakım bulguların birlikte olmasından kaynaklanmaktadır. En çok, hastalığın oluşumunun açıklanamadığı durumlarda kullanılmaktadır. Birçok sendrom, adını onu ilk kez bulan doktordan almıştır. Böyle olmadığı zamanlarda ise adlarını genellikle coğrafi bölge isimlerinden almışlardır.

Bir duruma sendrom denilebilmesi için, tanımı gereği, birtakım bulguların ortada olması gerekmektedir. Bu bulgular büyük bulgular ve küçük bulgular olarak ikiye çeşide ayrılmaktadır. Birçok durumda, bulguların tümüne bir arada rastlanılmamaktadır. Bundan ötürü, kimi özgü belirgilerin adının konulabilmesi için, tıbbi bir biçimde belirlenen belirli bir sayıda büyük ve küçük bulguların o kişide var olması gerekmektedir.

Belirginin ögeleri olan büyük ve küçük bulguların aksine, kimi alakalı durumlara da o sendromu olan kişide, olmayana kişiye göre daha çok sıklıkta rastlanabilmektedir. Sayımlama yönünden bir sendrom ile alakalı olduğu durum arasında sayısal bir ilişki olmasına rağmen, aralarındaki bağıntının nedeni açık olmamaktadır. Buna en iyi örnek olarak Down sendromu gösterilebilir. Down sendromu hastası olan kişiler, sendromun tipik bulgularının yanında ayrıca; lösemi, lenfoma, Alzheimer, diyabet ve tiroit hastalıklarına yakalanmaya diğer insanlara göre daha yatkındırlar. Bu bağlantının bilinmesi, oldukça önemlidir çünkü, doktorlar Down sendromu olan bir hastada bu durumları inceleyip, kimilerini önleyebilir ya da durumun ağırlığını dindirebilmektedir. Birçok sendrom çeşidi bulunmaktadır.

Gilbert Sendromu, bu sendrom, karaciğerin safra boyasının işleyemediği yaygın bir durum olarak görülmektedir. Gilbert sendromu zararsız olmakla birlikte, çoğu zaman tedavide gerektirmeyebilir.
" } ] }