{ "title": "Frey Sendromu", "image": "https://www.sendrom.gen.tr/images/frey-sendromu.jpg", "date": "20.01.2024 01:23:00", "author": "engin aktu", "article": [ { "article": "Frey Sendromu; Sendrom ya da diğer adıylabelirgi, birbirleriyle ilişkisiz gibi görünüp, fakat bir araya geldiklerinde tek bir bütün olarak endilerini gösteren bulgular bütününe verilen isimdir. Bu genetik olabildiği gibi, sonradan edinsel nedenlerle de oluşabilir.

Tıp dilinde, belirgi, yalnızca, nedenleri net açıklanamayan, birlikte rastlanılan bulguları tanımlamakta kullanılmaktadır. Dolayısıyla, bu bulgular, altında yatan bir sebep olan hastalık açıklanabiliyorsa, kuramsal olarak artık sendrom adını almaz. Buna karşın, eskiden sendrom olarak anılan ve günümüzde nedenleri bilindiği için hastalık olarak görülen bir sürü durum, geleneksel sendrom adını korumaktadır.

Yunanca'da birlikte koşmak anlamına gelen belirgi, mantıklı bir söyleyiştir, çünkü açıklamasındaki gibi sendrom, tanımı gereği birtakım bulguların birlikte olmasından kaynaklanmaktadır. Hastalığın oluşumunun açıklanamadığı durumlarda patafizyoloji kullanılmaktadır.

Bir sürü sendrom çeşidi, adını onu ilk bulan kişilerden almıştır. Böyle olmadığı durumlarda ise isimlerini genellikle coğrafi bazi yer adlarından almışlardır.

Bir duruma sendrom denilebilmesi için, tanımından dolayı, birtakım bulguların ortada olması gerekmektedir. Bu bulgular, büyük ve küçük bulgular olmak üzere iki kısma ayrılmışlardır. Birçok durumda, bulguların tümüne hep birlikte rastlanmaz. Bundan ötürü, kimi özgü belirgilerin tanısının konulabilmesi için, tıbbi yetkelerce belirlenen belirli bir sayıda büyük ve küçük bulguların o kişide tespit edilmesi gerekmektedir.

Belirginin öğeleri olan büyük ve küçük bulguların aksine, bazı alakalı durumlarda da sendromu olan kişide, olmayana göre daha çok sıklıkta rastlanabilmektedir. Sayımlama açısından bir sendrom ile bağlantılı olduğu durum arasında sayısal bir ilişki olsa da aralarındaki bağıntının nedeni net olarak bilinmez. Buna örnek olarak Down sendromu gösterilebilir. Down sendromu olan kişiler, sendromun bilinen bulgularının yanında, ayrıca diyabet, lenfoma, tiroit gibi hastalıklara yakalanmaya, topluma göre daha yatkındırlar. Bu bağıntının bilinmesi, bulguların bilinmesi kadar önemli bir noktadır çünkü, doktorlar Down sendromu olan bir hastada bu durumları tespit edebilirken, kimilerini önleyebilir ya da durumun ağırlığını dindirebilirmektedir.

Frey Sendromu; bu sendromuntipik belirtileri, parotid bölgesinde yemek yeme esnasında oluşan kızarıklık, terleme ve rahatsızlık hissi vermektedir. Fransız nörolog Lucia Frey tarafından 1923 yılında tespit edilmiştir. Frey bu belirtilerin aurikulotemporal sinirden kaynaklandığını belirtmiş, dolayısıyla bu sebepten dolayı, aurikulotemporal sendrom olarak isimlendirilmiştir.
" } ] }