{ "title": "Fanconi Sendromu", "image": "https://www.sendrom.gen.tr/images/fanconi-sendromu.jpg", "date": "19.01.2024 10:31:48", "author": "gözde yirik", "article": [ { "article": "Fanconi Sendromu, idrara fazla miktarda amino asit, glükoz, fosfat, bikarbonat ve potasyum aşırı miktarda atılır. Protein metabolizmasını ilgilendiren doğuştan gelen bazen de sonradan kazanılan bir kusurdur. Bu kusur hastanın böbreklerinde yerleşmiştir. Böbrekler bazı zamanlar da geri emme fonksiyonlarını çalıştıramazlar. Sonuçta vücut için birçok gerekli madde geri emilemediklerinden dolayı idrarla dışarı atılırlar. Vücutta bu maddelerin eksiklikleri bunlara bağlıda bazı bulgu ve belirtiler oluşur. Bu sendrom en sık bebeklerde görülür. Erişkinlerde en sık ağır metal zehirlenmeleri bebeklerde ise en sık kalıtsal olan metabolizma bozukluğuna bağlı olarak ortaya çıkmaktadır.

Fanconi Sendromunun en sık rastlanan belirtisi gelişme geriliğidir. Çok su içme, çok sık işeme, kusma ve kabızlık diğer belirtileri arasındadır. Fanconi Sendromunu teşhis etmek için fiziksel muayene, laboratuvar testleri ile tecrübeli doktorlar tarafından kolaylıkla tanısı konulmaktadır. Laboratuvar ve diğer testler normal çıksa dahi fiziksel muayenede bile rahatlıkla ortaya çıkmaktadır. Kan ve idrar testleri en sık kullanılan tahlillerdir ancak çocuklarda tüm testlere rağmen Fanconi Sendromu tanısı koymak bir hayli zordur.

Fanconi Sendromu geç tedavi edilirse bu sendroma yakalanan kişi hastalığı esnasında çok ciddi sağlık problemleriyle karşılaşabilir. Fanconi Sendromu olan bu kişiler hastalığını hafif bir şekilde ve kısa sürede geçirebileceği hastalığı çok daha ağır ve uzun sürede de geçirebilirler. Bundan dolayı hem hayat konforları düşer ve iş güçlerini de kaybedebilirler. Fanconi Sendromu olan kişilere yalnızca doktorlar teşhis koymalıdırlar. Eczacı ya da diğer sağlık personellerinin vereceği tedavi ve ilaçlar hastalığa yakalanan kişiyi ölüme bile götürmektedir. Başkasının ilaçları da kullanılmamalıdır.
" } ] }