{ "title": "Down Sendromu Ultrason", "image": "https://www.sendrom.gen.tr/images/down-sendromu-ultrason.jpg", "date": "20.01.2024 18:03:25", "author": "sibel şakar", "article": [ { "article": "Down sendromu ultrason bulguları, gebeliğin seyrini değiştirecek öneme sahiptir. Down sendromu halk arasında mongol olarak bilinirken tıpta kromozomal anomali olarak adlandırılır. Bu hastalığın kaynağında iki olması gereken 21. Kromozomun üç tane olması yatar.

Down Sendromu Ultrason Bulguları Nelerdir?

Down sendromunun tanısında ikili, üçlü, dörtlü gibi tarama testleri uygulanır. Bu noktada down sendromu ultrason için ikinci planda olur. Çünkü tarama testleri ultrasona göre daha duyarlıdır. Bu duyarlılık yüzde 80 oranındadır. Yani 100 down sendromlu bebekten 80'i bu testler sayesinde tespit edilir. Bu bebeklerin yüzde 30'unda ultrasonla tespit edilebilecek yapısal anomaliler bulunur. Bunun anlamı ise sendromlu bebeklerin büyük bir kısmı ultrasonda normal görülürler.
Gebelikte 15 ile 20. Haftalarda down sendromlu bebeklerin yüzde 50'sinde ense kalınlığı 6mm ya da bundan büyüktür. 11 ile 14. Haftalar ense kalınlığı açısından risklidir. 20. Haftadan sonra kalınlık düzelebilir ve sensitivitesi azalabilir.
Soft Marker, Down Sendromu Ultrason Belirtileri Nelerdir?
Soft markerlar sendromlu bebeklerde sık görülürken normal bebeklerin yüzde 11 ile 17 oranında izlendiği görülür. Birden fazla bu belirtiler oluştuğunda down sendromu riski artar. Fakat spesifik olarak down sendromu ultrason bulguları aileler tarafından gereksiz strese ve bu nedenle de gereksiz girişimlere neden olabilir. Böyle girişimler normal bebeklerin kaybedilmesine dahi sebep olurken, soft marker denilen down sendromu ultrason belirtilerinde tam tespit için tarama testlerine başvurulmalıdır.

Down sendromu tanısında ultrason belirtilerinden çok major anomaliler ile tarama testi bulguları ön planda tutulmalıdır. İkili, üçlü, dörtlü prenatal taramalarda risk ortaya çıktığında en son olarak amniosentez yapılır.
" } ] }