{ "title": "Down Sendromu Neden Olur", "image": "https://www.sendrom.gen.tr/images/down-sendromu-neden-olur.jpg", "date": "21.01.2024 07:16:36", "author": "Hande Kadak", "article": [ { "article": "
Down Sendromu Nedir Olur, İnsan vücudundaki her hücrede genler vardır. Normal bir insan vücudundaki her hücre de 46 kromozom bulunmaktadır. Bu 46 kromozomun 23'ü anneden 23'ü babadan gelmektedir. Down Sendromu kısa ve yalın bir şekilde tanımlamak gerekirse normal bir insanın vücudunda olması gereken 46 kromozom yerine bireyin 47 kromozama sahip olarak dünyaya gelmesidir. Down Sendromu genetiksel bir hastalık olarak bilinir.

Down Sendromu Neden Olur?

Down Sendromuna sebep olan en önemli etken anne adaylarının hamilelik yaşıdır. Anne adaylarının genç yaşta hamile kalması bu riski azaltır.30 yaş altındaki hamileliklerde 1000'de birden daha düşük ihtimalle Down Sendromu ortaya çıkar. Ama 35 yaşın üstündeki hamileliklerde bu oran ortalama olarak 30 gebelikte 1'dir. Kadınların ileri yaşlarda kromozom ayrılmaları daha düzensizdir onun içindir ki annenin hamilelik yaşı bebeğin genetiksel oluşumu için fazlasıyla önemli olduğu gerçeği ortaya çıkmaktadır. Anne karnındaki bireyin fazladan sahip olduğu bir kromozom hayatını olumsuz yönde etkiliyor. Böyle bir rahatsızlığa sahip olan anne karnındaki bebek genellikle gelişimini tamamlayamaz ve hayatını kaybeder. Eğer ki gelişimini tamamlayıp dünyaya gelirse Down Sendromlu doğmuş olur.

Down Sendromlu çocukların zekâ seviyeleri çok düşüktür gelişimleri çok yavaştır. Ölüm oranı yüksektir çünkü kalp problemleri ve solunum hastalıkları fazladır. 20'li yaşlara ulaşmaları oldukça zordur. Eğer iyi bakılırsa bu yaşlara ulaşabilirler. Bu insanların sosyal yaşantıları da zordur ve diğer insanlarla olan iletişimleri zayıftır. Down Sendromlu insanlar zararsızdır iyi ve düzgün bir eğitimle topluma kazandırılabilirler ve normal bir hayat sürdürebilirler. Bunların olması içinde fizik tedavi, dil terapisi, özel eğitim almaları gerekmektedir.
" } ] }