{ "title": "Down Sendromu Gebelik", "image": "https://www.sendrom.gen.tr/images/down-sendromu-gebelik.jpg", "date": "21.01.2024 13:23:45", "author": "aysel koçer", "article": [ { "article": "
Down sendromu gebelik, ile ilgili bilgiler vermeden önce annenin zor bir süreçte olduğunu, sıkıntılı günlerin habercisi olduğu bilinmesi gerekir. Bir anne adayının güzel bir gebelik geçirirken, böyle bir haberle karşılaşması oldukça zor bir durumdur. Böyle bir gebeliğin duyguların tavan yaptığı bir dönemde oldukça hassas bir zamanda, down sendromlu bir bebeği olacağını öğrenmesi çok zor olsa gerek. Her şeyden önce beklenmedik bir anda, beklenmedik bir hastalıkla karşı karşıya olması, inanılmaz bir durumdur. Henüz hamileliğin daha ikinci ayında böyle bir haber almak tarifi zor duygulara sürükler. Siz bebeğin cinsiyetini merak ederken, bir anda böyle bir haberler alarak, büyük bir çöküntüye uğrayabilir. Gebeliğin 11-16'ncı haftalarında yapılan, Rutin kontroller ile bebeğin ensesi kalınlığı ölçülerek, burun kemiğine bakılarak, yapılan ön testlerde down tanısı konulabilir. Daha sonra yapılacak bir dize testle bu hastalık kesinleşir. Doktorun yapacağı diğer testler ile daha kesin bilgi vermek mümkün olacaktır. Zor bir süreç olduğunu belirtmekte fayda vardır. Yapılan testlerde şöyle tanılar konulabilir:

Gebelikte Down Sendromu Belirtileri Nelerdir?
Böyle gebeliğin 35 yaş üzeri anne adaylarında görülme olasılığı daha fazla olduğu belirtilmiştir. Bunun gibi birçok problem olabileceği bebek ve anne hayatının riskte olduğu unutulmamalıdır. Doktorun kesin tanısı ile gebelik annenin kararına göre istediği taktirde, gebeliğe son verilebilir. İyi düşünüp ona göre karar verip, mantıklı davranmak şarttır. Hemen müdahale ile gebeliğin son bulması gerektiği, doktorlar tarafından tekrar edilir ve karar anneye bırakılır. Oysa bu bebeklerin de yaşama hakkı vardır. Evet normal bebekler gibi olmayacaktır, belki ama anne diyebilecektir, zor olsa da. Yürüyebilir, konuşabilir, kendi ihtiyacını kendi yavaş da olsa karşılayabilir. Ama böyle bir bebek dünyaya getirmek zor bir karardır. Çünkü normal bir bebeğe göre daha ilgili olmak gerekir. Bilimsel olarak nice gebeliklerde normal bebek down sendromlu doğarken, nice down sendromu gebelikte normal sağlıklı bebek dünyaya gelebilir. Ama her şeye hazırlıklı olmakta fayda vardır. Her kafadan farklı yorumlar gelebilir. Annenin psikolojisi bozulabilir. Netice itibarı ile gebelik zor bir süreç iken, bir de Down sendromu gebelik yaşamak daha zordur. Ama bir yandan da içinizde büyüyen her dakika biraz daha fazla hayata tutunan, minik bir kalp. Doktor kontrolleri sık sık yapılmalıdır, eğer bebeğin yaşama fonksiyonu son bulursa, müdahale edilmesi için doktor ile sürekli irtibat halinde olunmalıdır. Anne karnından sıvı alarak kesin teşhis yapılabilir. Ama bu işlemde bebeğin zarar görme ihtimali artarken, bebeğin ölümüne de sebep olabilir. On beş günde bir kontroller devam eder. Anne adayı Sağlıklı ve düzenli beslenmelidir. Doğum süresine kadar kalan yedi ayda birçok sıkıntı kaçınılmaz olur. Zor bir süreç gerektiren Down sendromu gebeliği ile annenin yaşayacağı sıkıntılar için profesyonel yardım almakta fayda vardır. Gebelik sonrası bebeğin bakımı hakkında da annenin bilgilendirilmesi şarttır.
" } ] }