{ "title": "Down Sendromu Ense Kalınlığı", "image": "https://www.sendrom.gen.tr/images/down-sendromu-ense-kalinligi.jpg", "date": "21.01.2024 13:30:47", "author": "Onur Nuh Kadak", "article": [ { "article": "Down Sendromu Ense Kalınlığı, Down sendromu gebeliğin 11 ile 14. Haftaları arasında yapılan, ultrasonografi ense kalınlığının ölçülmesine dayanan ve bebekte olabilecek bazı kromozom anomaliler, down sendromu ve organ kusurları hakkındaki risk için bilgilendirici bir testtir. Down Sendromu (Mongol bebek) olarak da adlandırılır. Bu test ile kromozom anomalileri %90'ın üzerinde tespit edilebilir. Günümüzde modern obstetrik yaklaşımındaki amaç, anomalili bebeklerin mümkün olduğunca erken dönemde buna yakalanmalarıdır. Bu durumda aile; psikolojik ve fiziksel açıdan fazla travmatize olmadan gebeliğin sonlandırma veya mümkün ise tedavisine başlanması mümkün olabilmektedir.
Mutlaka genetik danışman almalı ve bu testleri yapmalılardır.

Ense kalınlığı testi ile gebe olan kişilerden alınan kanlarda beta-HCG ve PAPP-A ölçümü yapılarak özel programa tabi tutularak, mongol bebek riski belirlenebilmektedir. Down sendromu; yüzünde yapısal bozukluklar, doğuştan zekâ geriliği, duyma bozuklukları, görme bozuklukları, yapısal kalp hastalıkları ve diğer çeşitli sağlık sorunları bulunan hastalıktır.

Ölçüm yapılırken, fetusün bu gebelik haftalarında hareket etmeye başlamış olması, ölçümlerin hassas bir şekilde yapılabilmesi için bazen 20 dakika içinde ve bazen de uzun süren sabırlı bir bekleme olabilir.

Sonuç olarak bu incelemeye tabi tutulan gebe olan kişiler risk yüksek bulunduğunda amniosentez veya koryon villus biypsisi gibi kromozom analizi önerilmektedir. Böyle bir ileri inceleme gerekebileceğini bilmeleri önerilir.
" } ] }