{ "title": "Doğum Sendromu", "image": "https://www.sendrom.gen.tr/images/dogum-sendromu.jpg", "date": "21.01.2024 00:23:30", "author": "muhsin doğru", "article": [ { "article": "
Doğum Sendromu: Bebek sahibi olmak çok fazla mutluluk veren bir olaydır. Fakat annenin yaşamı stresli ve zor olmaktadır. Yeni bir bebekle baş başa olmak, onun ihtiyaçları ile ilgilenmek, yeni doğum yapmış anneleri tedirginliğe sokmuştur. Aylardır beklemiş olduğu bebeği yanı başındadır, fakat bambaşka varlıktır, minicik ve konuşamamaktadır, istediğini anlatamamakta ya da ağlamaktadır. Onu emzirmek, temizlemek, altını açmak, gazını çıkarmak hepsi birer sorumluluktur. Hayatta bambaşka bir sayfa açılmış durumdadır. Anneliğine ilk adımını atmakta, bebeği ile yaşamayı öğrenmeye başlamış durumdadır. Birçok kadın anneliği tattıktan bir süre sonra hafif bir hüzün ile kaygı kaplar içini, ruh halinde dahi farklılıklar meydana gelmektedir. Bu sendromlar normalde 8 ile 10 gün gibi bir süre içerisinde kendiliğinden kaybolma olasılığı çok yüksektir. Nadir görülen, fakat daha ağır sorunlar doğum sonrası sendromu ve psikozdur. Doğumdan sonraki ilk 6 hafta içinde sinsice başlar ve birkaç ay içerisinde düzelir, bazı durumlarda bu süre 1 ya da 2 yıla kadar da uzayabilmektedir.

Doğum Sendromunda Belirtileri Nelerdir?

Depresyon belirtilerinden farklı olmamasının yanı sıra bireydeki depresif halinin şiddetini yahut varlığını tanımlayan ölçeklerle belirlenen, alışılmadık, fakat patolojik olmayan üzüntü, keder, duyguları ile depresif semptomları; ağlama, değersizlik, umutsuzluk, karamsarlık, sosyal izolasyon, cinsel istekte azalma, dikkat gerilemesi, kararsızlık, intihar düşünceleri; iştahta azalma ya da artma buna bağlı kilo değişiklikleri, uyku düzeninde değişiklikler gibi şeyleri ihtiva etmektedir. Doğum sendromu, doğumdan sonra yaklaşık olarak ilk bir yıl içinde görülen kaygılı, takıntılı, endişeli, umutsuz, çaresiz ve kendini yalnız hissetme gibi duygularla karakterize olan bir duygu durum bozukluğu meydana gelir. Doğum sendromu, kendine veya bebeğe zarar verme ile ilgili takıntılı düşünceler ve intihar düşünceleri görülebilmektedir. Bu sorun doğumdan hemen sonra başlayabildiği gibi doğumdan sonraki 1 yıl içinde herhangi bir süre diliminde de yeniden meydana çıkabilmektedir.
" } ] }