{ "title": "Cotard Sendromu", "image": "https://www.sendrom.gen.tr/images/Cotard-Sendromu-16.jpg", "date": "19.01.2024 14:11:43", "author": "Figen Canbolet", "article": [ { "article": "
Cotard sendromu, ilk kez Fransız Nörolog Jules Cotard tarafından bulunmuş ve kendi adını almıştır. Cotard Sendromu, Türkçe karşılığı 'Yürüyen Ceset'dir. Coart sendromunun semptomları arasına kişinin ani olarak kendini ölü gibi hissettmesi, fiziki olarak bu dünyada olmama şüphesi hatta dünyanın olmaması olarak sayılabilir. Bu kişiler sık sık sanrı ve halüsülasyon durumuna maruz kaldıklarından, kendilerinin ölü olduğuna inançları bir o kadar daha artar. Bazı hastalar bir organının olmadığını veyahut vücudunda kan bulunmadığına da inanabilmektedirler. Kişinin kendisinin ölü olduğuna inandığı için çevresine de bu durumu ispat edebilme çabasına girmektedir. İspat çalışmaları, intihar girişimleri, planlamaları olup hayatlarına son vermektedirler. Yani Cotard Sendromu rahatsızlığı olan kişinin zararı çevresinden çok kendine dönük olarak gelişim göstermektedir. Özellikle hasta kendi vücudunun çürüdüğüne ve buna bağlı olarak ceset gibi koktuğuna dair bir inanç geliştirir. Bu sanrının daha ileri seviyesi kişiye fiziki bedeninde kurtların gezdiği hissiyatı verir. Genel olarak bayanlarda görülüp 52 yaşlarda ortaya çıktığı belirtilmiştir. İlk vaka örneği Filipinler de bir kadında görülmüş olup, devamlı süretle yakınlarına kendisinin öldüğünü iddia edip, morga götürülmesi konusunda baskı yapmıştır. Vakayı inceleyen uzmanlar Filipin'li bu bayanın rahatsızlığına Cotard Sendromu tanısı koymuştur.

Cotard Sendromu Nedenleri?

Cotard Sendromu nörolojik bir Rahatsızlık olup aslında kişide gelişme nedenleri tam olarak saptanamamıştır. Paronayalar, tümörler, sinir sistemine ve hatta organ bozukluklarına bağlanmaya çalışılsa da kesinlik kazanmamıştır. Amerikan Psikiyatri Birliği bu rahatsızlığı psikolojik bozukluklar listesine almış olmasına karşın hali hazırda bu rahatsızlığın sebeplerinin kesinleşmesi adına araştırmaların daha uzun yıllar sürmesi gerektiği bilinmektedir. En sık bayanlarda görülmesiyle birlikte, Cotard sendromu kişinin çok büyük kayıplar yaşaması, yoğun duygusal baskılara maruz kalması, hayata olan güven ve tutkularını kaybetmesi Coart Sendromu için tetikleyici olabilme özelliği taşımaktadır. Kişi artık kaybedecek bir şeyi kalmadığını düşünüp, ilk olarak kendini gerçek dünyadan soyutlamaya başlamaktadır. Özellikle ölüm korkusunu ve ölmek istememeyi uç noktalarda takıntı yapan kişilerde de cotard sendromu yaşama ihtimalinin yüksek olabileceği nedenler arasında sayılabilmektedir.

Cotard Sendromu Tedavisi Nasıl Yapılır?

Ülkemizde bu vaka Kocaelin'de 7 yaşında bir çocukta görülmüştür. Çoğun doktorlara iç organlarının olmadığının hatta hepsinin çürüdüğünü ve bu yüzden yemek yemeye ihtiyaç duymadığını söylemesi üzerine, çocukta cotard sendromunu akıllara getirmiş, incelemeleri yapılmış ve tanısı kesinleşmiştir. Tedavi olarak 8 seans elektroşok ve ilaç desteği ile çocuğun normal yaşamına döndüğü bildirilmiştir. Son zamanlarda yüksek teknolojik aletler ile yapılan beyin incelemelerinde ortaya çıkan sonuçlar şaşkınlık yaratmıştır. Çünkü yürüyen bir kişinin beyin fonksiyonları aynı uyuyan bir kişi gibi seyrettiği hatta kişinin anestezi almış gibi sonuçlar verdiği görülmüştür. Bu sonuçların uyanık bir kişide mümkün olamayacağı bildirilmiştir.
" } ] }