{ "title": "Capgras Sendromu", "image": "https://www.sendrom.gen.tr/images/Capgras-Sendromu-95.jpg", "date": "19.01.2024 15:06:58", "author": "derya han", "article": [ { "article": "Capgras Sendromu, en kısa tanımı ile tanıdığınız insanların, karşınızda bulunan insanın yerine başka birinin geçmiş olduğuna inanmak şeklinde gelişen bir sendromdur. Sanrısal bir bozukluktur. Bu sendrom kadınlarda daha fazla görülmektedir. Sanrısal bir bozukluk olduğu gibi bir şizofren belirtisi olabileceği de araştırılmıştır. Hasta çevresindeki kişilerin gerçek olmadığına ve onların sevdiklerinin yerine geçtiklerine inanır. Capgras sendromu adı verilerek bilinen bu psikolojik problem ilk defa 1923 yılında Fransız psikiyatr olan Capgras tarafından ortaya konulmuştur. Kayda almış olduğu birkaç olay ile durumu inceleyerek bu konu üzerinde araştırmalar yapmıştır. Öncelikle mirasına konabilmek için ve mülkünü elinden alması amacıyla kocasının ve kızının yerini aldığına inanan kişilerden söz eden bir kadının vaka sını incelemiştir. Bu araştırmaya göre olay bir psikolojik sebep nedeniyle ortaya çıkmadığı ve daha karışık sebepler ile ortaya çıktığını öne sürmüştür. Ona göre bu durum bir şizofren belirtisinin sonucu olarak da görülebilir. Çünkü bu olayın gerçekleşebilmesi için ona göre gerçeği değerlendirme kabiliyetinin kaybedilmiş olması gerekir.

Capgras Sendromunda Ses ve Görüntü Farklılığı

Capgras sendromuna yakalanan hastalar bu durumu daha çok yakın ilişkiler kurmuş olduğu aralarında duygusal bağ bulunan yakın çevresinde yaşamaktadır. Bu durum bu kişilere yabancılaşma aşaması ile başlar. Bununla birlikte bu kişilere karşı tetikte olmaya başlar, bu kişilerden kendilerine zarar vereceklerini düşünerek bu kişilerden kaçmaya başlarlar. Onları kendisine zarar vermek isteyen ya da menfaat sağlamak isteyen yabancılar olarak görmeye başlarlar. Bu hastalığı ilerlemiş olan hastalar bu kişilere karşı saldırganlaşmaya başlarlar. Bazen de onlardan kurtulmanın bir yolunun olmadığını düşünerek intihar girişiminde de bulunabilirler. Bu sendromun nasıl sonuçlanacağı ona eşlik eden psikozun uygulamış olduğu tedavi sonucunda elde edeceği başarıya göre değişmektedir.

Capgras sendromunda görüntü ile duygu arasında çelişkili bir durum bulunmaktadır. Bu sendroma sahip olan hastalar yakın bağ kurmuş oldukları kişiler ile telefonda konuşurken, bu kişilerin seslerini duyarken onlara karşı bağlılık duygusuna sahip oluyorlar fakat karşı karşıya geldikleri zaman ise bu kişilere karşı olan sıcaklık duygularını yitiriyorlar ve bir o kadarda nefret duygusuna sahipde olabiliyorlar. Ses ve görüntü arasında bağlantı kuramayacak duruma geliyorlar. Şöyledir ki capgras sendromunda hastalar aralarında fazla bağ ve yakınlık bulunmayan kişilerde belirgin olarak görülmemektedir. Bu sendromun son yıllarda paryetal lob işlev bozukluğuna bağlı olarak da ortaya çıkmış olabileceği düşünülmektedir.
" } ] }