{ "title": "Cam Tavan Sendromu", "image": "https://www.sendrom.gen.tr/images/cam-tavan-sendromu.jpg", "date": "19.01.2024 02:22:35", "author": "AYDIN KAYHANLI", "article": [ { "article": "Cam tavan sendromu, Çalışma yaşamında bulunan kadınların belirli bir seviyeye ulaştıktan sonra yükselmelerini engelleyen faktörlerin tümüne ' Cam Tavan'ya da ' Cam Tavan Sendromu' denir. Aslında sadece kadınlar için gibi görünse de erkekler için de uygulandığı görülmüştür. Yani erkek yöneticilerin de Cam Tavanı bulunmaktadır. Cam Tavan adından da anlaşıldığı gibi görünmez bir engeli tanımlamalar. Bir yönetici belirli bir mevkiye kadar yükseliyor, sonra bilinmeyen nedenlerden dolayı beklediği, arzu ettiği terfiyi bir türlü alamıyor.

Uzmanlar Cam Tavanı yaratan çok önemli bir faktöre işaret ediyor. Bu faktör kişinin kendi kendine yarattığı engellerdir. Bunlar, aile hayatlarına bir zarar geleceğinden duyulan endişe, nasıl olsa yükselemem diye kendini geri çekme sonuna kadar girememe, bunun getirdiği öz güven eksikliği şeklinde tanımlanabilir.

Yapılan bilimsel bir araştırmada pireler cam bir fanusa konulur. Fanusun metal olan zemini ısıtılır. Pireler zıplamaya başlar ama başlarını cam tavana çarparak düşerler. Pirelerin hepsi cam tavana kadar zıplamaya başlar. Bir süre sonra cam tavan kaldırılır fakat pirelerin hiçbiri cam tavanın seviyesinden fazla zıplamaz. Cam tavan engeli kalkmıştır ama onlar bunun farkında değildir. Dış engel kalkmış olsa da iç engel varlığını sürdürmeye devam etmektedir. Yapabileceğin, yapabileceğini düşündüğün kadardır.

İnsanlarda yapabileceklerinin önüne sınır koyarlar. Yapamayacakları şeylerin yapacaklarından fazla olduğunu düşünürler. İnsanlar sınırsız düşünemez ve yapabileceklerinin önüne sınırlar koyarlar. Bunun nedeni ise öğrenilmiş çaresizliktir. Toplumumuzda pozitif eğitim yerine negatif eğitim daha çok ön plandadır. Nasıl yapabilirsin diyenlerden çok nasıl yapamazsın nasıl başarısız olursun diyenler vardır. Olumlu konuşanların sesinden çok olumsuz konuşanların sesi çıkıyor. Evde, sokakta, arkadaş ortamında, televizyon programlarında, sohbetlerde ve neredeyse her ortamda 'yapamazsin, olmazdım, mümkün değil' cümleleri, ' yapabilirsin' cümlesinden fazla kullanılıyor. İnsanlar çaresizliği öğreniyor ve etrafında da bunu öğretiyor. Özellikle çocuklara fazlaca bu durum yerleştiriliyor. İlginç bir şekilde korumacılık dürtüsüyle çocuklara negatif düşünceler yerleştiriliyor. Hayal kırıklığına uğramasınlar diye büyük hayal kurmaları engelleniyor. Bu da öğrenilmiş çaresizliktir. Bu durumu yenmek için yapılması gereken eğitim verilmesidir. Cam tavanları hayatımızdan çıkarmaktır. Eğitime ailedeki en büyük bireyden başlayarak Cam Tavanları kırmalıyız.
" } ] }