{ "title": "Bebeklerde İki Yaş Sendromu", "image": "https://www.sendrom.gen.tr/images/bebeklerde-iki-yas-sendromu.jpg", "date": "18.01.2024 22:28:09", "author": "muhsin doğru", "article": [ { "article": "
Bebeklerde İki Yaş Sendromu, Mükemmel veya ideal çocuk; anne ve babasının her dediğine uyum gösteren çocuk anlamında olduğu söylenemez. Çocuklar bazı dönemlerde gelişimsel özelliklerinden dolayı, anne ve babalarının isteklerine karşı gelebilirler, kendi istekleri doğrultusunda davranmak konusunda inatçı olabilirler. Bu dönemlerin başlangıcı ise yaklaşık olarak 18 ay ile 30 ay arasındaki süredir. Bu dönem genel olarak ele alındığında 2 yaş sendromu olarak adlandırılmaktadır.

Çocuklar kendine özgü özelliklerle dünyaya gelirler büyüdükçe de bu özelliklerine göre kişilikleri gelişir. 0 ve 1 yaş arasında geçen dönemde çocuğun ruh hali, o anki fiziksel ihtiyaçlarına aynı zamanda anne ve babasına göre biçimlenir. Yani istekleri çoğunlukla fiziksel ihtiyaçlarının karşılanması yönünde ve bu ihtiyaçlarının karşılanmasında elbette ki anne ve babasına tamamıyla bağımlı durumdadır. Bunun yanı sıra duygularını yaşarken anne ve babaya bağlıdır. Anne gülümsediğinde o da gülümser, anne kaygı ve telaş içerisinde olduğunda, bebek de onunla birlikte kaygı ve telaş duygusunu yaşar, anne bir şeye şaşırdığında bebek de şaşırır, ağladığında ise bebek de ağlar. Kısacası, bebeğin duyguları annenin duygularının yansıması gibi düşünülebilir ve bebek dünyaya annesinin baktığı pencereden bakar.

1 yaşından sonra bebekler bazı sahalarda hızla gelişir ve bazı şeyleri anneye ihtiyaç duymadan kendi başına yapmaya girişirler. Buna en güzel örnek yürümeye başladığı andan itibaren anlaşılabilir. Bebek bağımsız yürümeye başladığında, annenin onun elinden tutmasına ve onu yönlendirmesine giderek daha az ihtiyaç duyar. Böylelikle kısacık yaşamında ilk kez, kendi istediği yönde yürümek ister ve annenin onu durdurmasına itiraz etmeye başlar. Bu dönem gelişimin çok hızlı olduğu hem anne hem de bebek tarafından çok heyecan verici bir dönemdir. Bebek artık annenin isteklerine karşı durmaya başlar ve kendi seçimini kendi yapmaya inat eder. Bu sürenin en belirgin özelliği bebeğin artık her şeye itiraz etmesi ve hayır kelimesini çok fazla kullanmasıdır. Bu sebeple bebek ve anne arasında ilk çatışmalar başlamış demektir. Bu çatışmayı birçok alanda anlamak mümkündür. Yemek yeme, uyuma, giyinme artık bir savaş halinde devam edecektir. Üstelik anne ve baba bu konuda ısrarcı oldukça çocuk daha fazla direnir ve neticede işin içinden çıkılmaz bir hale girilir.
" } ] }