{ "title": "Asperger Sendromu", "image": "https://www.sendrom.gen.tr/images/asperger-sendromu(1).jpg", "date": "19.01.2024 03:12:00", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "Asperger sendromu, çocukluk döneminde gelişmeye başlayan ve otizm kadar toplumda yaygın olan gelişimsel bozukluktur. Hastalığın belirtileri arasında çocukların yaşıtları arasında ilişki kuramaması, sözel ışı iletişimde zorluk çekilmesi, yapılan davranışlara karşı duygusal olarak karşılık verememe, elde edilen başarıların başkalarıyla paylaşılmasında zorluk çekilmesi, sıkça el çırpma gibi davranışların yapılması, bazı konularda aşırı yoğunlaşma gibi davranışlar bulunur.

Hastalığa asperger sendromu denmesinin nedeni, ilk defa Hans Asperger adındaki doktor tarafından rahatsızlığın otizm dışında tanımlanmasıyla olmasındandır. Otistik bozukluk hastalıklarından ise dil ve bilişsel gelişimde gecikme olmaması açısından ayrılır. Bu rahatsızlığın oluşumunda genetik faktörler etkili olsa da beynin bazı alanlarında yapısal ve işlevsel farklılık tespit edilse de henüz kesin olarak nedeni belirlenemeyen hastalıklar arasındadır. İlerleyen yaşla birlikte hastalığın belirtileri de artmakta ve hastalarda sosyal iletişim sorunları yaşanmaya başlamaktadır. Hasta çocuklar sosyal iletişim kurallarını anlamada zorluk yaşar ve etrafına saf bir görünüm verir. Fiziksel teması sevmezler, etrafındakilerin yaptıkları şakaları anlamaz, duyarsız kalır ve tepkisini diler getirdiği ses tonu doğallıktan uzaktır. İçinde oldukları ortamda uygunsuz mimikler yaparlar, sorulan sorulara uygunsuz cevaplar verir, beden dilini ve bakışlarını da uygun şekilde kullanmazlar. Çevresiyle mesafeyi ayarlayamadıkları için, konuşurken ifade ve tonlamada hata yaparlar. Konuşmaları tek düze ve çok hızlıdır. Konuşmaya devam etmekte ve başlatmakta zorluk çekerler. Konuşmaları gelişkin olanlarda, iletişim kurmada zorluk çekerler. Çevresindekilerle empati kurarken sorun yaşarlar. Duygularını karşısındakine anlatamaz, başkalarının kendilerini kullanmasına engel olamazlar. Asperger sendromu erkek çocuklarını kızlardan daha fazla etkiler.

Asperger sendromu belirtileri nelerdir?
Asperger sendromu tanısı nasıl konulur?

Bu rahatsızlığın tanısında kullanılan kriterler arasında, hastaların sosyal iletişime sorun yaşaması, yineleyici ve stereotipik davranışlar, dil becerisinin ve bilişsel gelişimin yetersizliği gelir. Ayrıca hastaların günlük yaşamında önemli bozuklukların olması da tanı açısından önemlidir. Teşhis genellikle çocuklarda 4-11 yaş r.

Arasında yapılmaktadır. Çocuklar farklı ortamlarda gözlemlenir ve bazı testlerle değerlendirme yapılır. Bunların arasında öğrenme biçimi, sözel ve sözel dışı tarafları, psikomotor tarafları, bilişsel işlevlerin ölçümü yer alır. Hastaların yaşam becerileri ölçülür. Bazı çocuklara dikkat eksikliği ve hiperaktivite tanısı da konur. Erişkinlere tanı koymak çocuklara göre zordur. Yaşla birlikte asperger sendromu seyir değiştirir.

Asperger sendromu tedavisi nasıl yapılır?

Tedavi sırasında hastaların zayıf iletişim becerilerinin, tekrarlayıcı davranışlarının düzeltilmesi amacıyla uygun terapiler yapılır. Hastalara; başka insanlarla iletişim kurmaları için yardım etme, sosyal beceriler açısından eğitme, depresyon ve anksiyete tedavisi, stresle başa çıkma, tekrarlayıcı davranışları azaltma terapisi, evde hastaların davranışları için ailelerin eğitimi ve desteklenmesi, fizik tedavi, konuşma terapisi gibi tedaviler uygulanır.
" } ] }