{ "title": "Aşırı Duyarlı Bağırsak Sendromu", "image": "https://www.sendrom.gen.tr/images/asiri-duyarli-bagirsak-sendromu.jpg", "date": "19.01.2024 23:40:23", "author": "muhsin doğru", "article": [ { "article": "
Aşırı Duyarlı Bağırsak Sendromu: Mide ağrıyor, kabız ya da ishal oluşmuş. Aşırı duyarlı bağırsak sendromunun sebebi bilinmemektedir. Fakat stres, süt ürünleri, yağlı ve gaz yapıcı yiyecekler alındığında kişinin durumu daha da kötüye gidebilir. Aşırı duyarlı bağırsak sendromunu önlemek ya da belirtilerini aşağıya çekmek için az yağlı ve yüksek lifli yiyecekler yemeli, hafif egzersiz yapmalı ve ister istemez oluşan strese hâkim olmayı öğrenmek gerekir.

Kadınlarda doğurganlık problemi olarak algılandığında. Şiddetli karın ağrısı var ise hamiledir ya da hamile olma olasılığı yüksektir. Aslında bu tehlikeli olabilir, bu nedenle acil yardım istemesi şart olarak düşünülmelidir. Det kanamasından önce ve sonra görülen sıradan adet kramplarından değişik olarak hissedilen ve sürekli olan ağrı endometriyoz manasına gelir. Karnın alt tarafında tek taraflı şiddetli ağrının yanı sıra ateş ve zaman zaman oluşan vajinal akıntı ise cinsel yolla bulaşan bir hastalığın belirtisi olabilir. Diğer farklı sebepler ise mide ekşimesi, idrar yolları enfeksiyonu, divertikülit, peptik ülser ya da gastrit, böbrek taşı, apandisit, karından yaralanma, onikiparmak bağırsağı ülseri, peritonit, kolesistit, Crohn hastalığı, bağırsak tıkanması olarak sıralanabilir.

Bu tür problemlere karşı ufaktan bazı şeyler yapılabilir bunlar: Oldukça hafif oluşan ağrılarda ya da yediğiniz bir şeyin yol açtığı ağrılarda yudum yudum su içmeye veyahut birkaç saat gibi bir süreliğine ufalanmış buz çiğnemeye çalışılmalıdır. 24 saat kadar su ve berrak sıvı alınabilir, katı yiyeceklerden ise uzak durulmasında yarar vardır. Ardından sulu çorba ve ekmek veya yulaf gibi mideye dokunmayan yiyeceklerden alınabilir. Gaz çıkarmayı ve büyük abdest yapmaya engel olmayın, bunlar elbette ki kişiyi rahatlatır. Ayrıca bu ağrılar çok şiddetli ve sürekli ise kendi kendinizi tedavi etmeyi ve reçetesiz olarak satılan ilaçlar ile müshillere itibar edilmemeli bu daha da tehlikeli olabilir.
" } ] }