{ "title": "Adet Öncesi Sendromu", "image": "https://www.sendrom.gen.tr/images/Adet-Oncesi-Sendromu-83.jpg", "date": "21.01.2024 06:09:24", "author": "Nülifer Çembertaş", "article": [ { "article": "Adet Öncesi Sendromu; Premenstrüel Sendrom olarak da adlandırılan ve adet öncesinde hormonlardaki değişimden kaynaklanan hormon bozukluğudur. Bazı kadınlar adet öncesi bu süreci çok hafif atlatırken bazı kadınlarda ise şiddetli etkiler görülebilir. Çoğu kadın jinekolojik muayenenin ardından başarılı bir şekilde tedavi edilebilir veya şikâyetleri hafifletilebilir.

Adet öncesi sendromu belirtileri nelerdir; Belirtiler her kadında farklı olabilir. Daha yaygın olarak görülen şiddetli sırt ve bel ağrılarından depresyona daha nadir olarak ortaya çıkan hapşırık krizlerine kadar her kadında adet öncesi sendrom farklı olabilir. Her kadında ortak olan tek özellik ise şikâyetlerin adet başlamadan önceki 1-2 hafta içinde ortaya çıkıp adet sonrası şikâyetlerin geçmesidir.

En sık görülen belirtiler şöyle sıralanabilir; Baş ağrısı, mide bulantısı, migren atakları, depresyon, kırılganlık, histeri krizleri, duygu durum bozuklukları, intihar, suça işlemeye eğilim, konsantrasyon güçlüğü, uykusuzluk ya da sürekli uyuma, çarpıntı, denge bozuklukları, eklem ağrıları, karın bölgesinde hassasiyet, kabızlık ya da ishal, göğüslerde şişlik ve ağrı, kasıklarda ağrı, vücutta su tutumuna bağlı genel şişkinlik, sıcak basmaları ya da üşüme hali, kokulara hassasiyet, ciltte yağlanma ve sivilcelenme sayılabilir.

Adet öncesi sendromu tedavi edilebilir mi; Evet, adet öncesi sendrom çoğu zaman tedavi edilebilir. Belirtileri çok şiddetli olan kişilerde şikâyetler ciddi şekilde azaltılabilir. İlaçla tedavinin yanı sıra kişinin yaşam şekli üzerinde yapacağı küçük değişiklikler şikâyetlerin azaltılmasında önemli rol oynar. En önemlisi kişinin kendini tanıması ve vücudunun düzenli olarak neye tepki verdiğini anlayarak adet öncesi sendromun farkında olmasıdır. Kişi adet öncesi yaşadığı sıkıntıları bir günlük tutarak not ederse adet öncesi ortaya çıkan sıkıntılar ile diğer hastalık belirtilerini kolayca ayırt edebilir. Ayrıca adet öncesi belirtileri günlük olarak tutmak en sık karşılaşılan şikâyetler karşısında hangi tedbirleri alması gerektiği hakkında da fikir verebilir. Örneğin, vücudu su tutan kadınlar tuz ya da ağır karbonhidratları adet öncesi dönemde azaltarak ya da keserek şişkinliğin oluşmasını engelleyebilir. Üşüme, sıklıkla adet öncesi demir eksikliğinden kaynaklanan bir sendromdur bu yüzden kişi diyetine kan yapıcı besinleri ekleyerek adet öncesi üşümeden kurtulabilir. Bazen ise kişisel diyet ve egzersizler sorunları çözemez, o zaman bir doktor yardımıyla ilaçlı tedavi süreci başlatılabilir.

Adet öncesi sendrom tanısı nasıl konulmaktadır; Adet öncesi sendrom belirtileri kişilerde farklı olabildiği için en doğru yol adet öncesi dönemde hassasiyet duyulan konuların en az 3 ay kaydedilmesi ve bu kaydın jinekolog ile değerlendirilmesidir.

Adet öncesi sendrom tek başına atlatılabilir mi; Kişinin farkındalık sahibi olması adet öncesi sendromda belirtileri yüzde 90 oranında etkiler. Fakat kişinin tek başına farkındalığı her zaman yeterli değildir. Toplumsal farkındalık, özellikle psikolojik gerilimlerin olduğu sendromlarda yakın çevredeki kişilerin duyarlılığı önemlidir. Şiddetli yaşanan adet öncesi sendromlarında kesinlikle bir doktordan yardım istenmelidir.

" } ] }