{ "title": "4 Yaş Sendromu", "image": "https://www.sendrom.gen.tr/images/4-yas-sendromu.jpg", "date": "21.01.2024 12:56:32", "author": "ayşe ekercan", "article": [ { "article": "4 yaş sedromu, Yetişkinler gibi çocuklar da bazı yaşlarında sendromlar yaşarlar. Sedrom birbiri ile alakası olmadığı düşünülen birtakım davranış ya da duyguların, aynı zaman aralığında bulunup oluştuğu durumdur. 4 yaşında görülen bu duruma 4 yaş sedromu denir. Bu dönemde çocuklar çok hassas olurlar. Bu durumda büyükler çocuklarına karşı anlayışlı olmaları gerekiyor. Özellikle 4 yaşındaki çocuklar meraklıdır ve sürekli soru sorarlar. Hayel güçleri geniştir, mizah yeteneği ortaya çıkmaya başlar. Karmaşık cümleler kurarak insanları şaşırtırlar. Birtakım kavramları öğrenmişlerdir. 4 yaş sedromunun en belirgin özelliği, çocuklar henüz tam olarak algılamamış olmalarına rağmen, her şeye rahatlıkla hayır cevabını verirler. Hiçbir öneriyi ve fikri kabul etmezler. Hayır cevabını veren çocuklar sürekli uyum sorunu yaşarlar ve çok inatçı olular. Lakin sendrom nedeni ile size bol bol hayır diyen çocuğunuzu bu konuda eğitmek yine size düşüyor. Diğer dönemlere göre biraz daha emek gemek vermeniz gerekiyor. Bu durum nedeni ile kendinizi bazen kötü hissedebilirsiniz. Ama çocukların bu dönemin bitiminde sosyal hayata kavuşursunuz biraz sabır gerektiriyor. Çocukların her şeye hayır demelerini dikkate almamazlık da etmemeniz gerekir. Eğer her şeyde onun üstünden geçer ve kendine özel bir hayır demesine izin vermezseniz bu durum ilerleyen yaşlarda sosyal ilişkilerde uyumsuzluk ve düşük özgüven olarak dönecektir.

Aynı zamanda bu çocuklar kendi cinsel kimliklerini tanımaya başlarlar. Kendi cinsleri ile anlaşamazlar. Karşı cins ile yakınlık kurar ve onları tanımaya çalışırlar. Bunlar yüzünde rekabet ve kıyaslama duyguları ortaya çıkar. Toplumsal kuralları gözlemlerler ve anlamaya çalışırlar. Bu yüzden çok meraklıdırlar ve her şeye karışmak isterler.

4 yaş sedromu yaşayan çocuklara öncelikle bu sedromu aşmak için bu dönemleri problem olarak görmemek gerekiyor. Çocuklar bu 4 yaş sendromu yaşarken anne ve babaların tahammüllü ve sabırlı olmaları gerekiyor. Çocuğun her yaşında zor olduğu gibi 4. Yaşlarında da oldukça zordur. Ama anne ve babalar bu durumu ne kadar pozitife çevirirmeye yönelik davranışlarda bulunursalar 4 yaş sendromu o kadar kolay atlatırlar. Öfke patlamalarının önüne geçebilmek ve sakin kalabilmeyi sağlamak çocuklara çok faydalı olur. Çocuğa katı kurallar uygulamak olumsuz davranışlar sergiler. Kıyaslamalar ve cezalar çocuğu daha çok hırçınlaştırır. Onun kaygılanmasına ve takıntılı bir bireye dönüşmesine sebep olur. Bu da çok kötü bir durumdur. İyi bir ebeveyn olabilmek için çocuğa yol arkadaşlığı etmek için anlayışlı davranmak ve onun davranışlarını sürekli negatif yönde eleştirmek gerekir. Bazen psikolojik sorunların da 4 yaş sendromu ile karşılaşması sebebi ile, çok ağır seyreden ve düzelecek gibi görülmeyen vakalar da çocuk psikiyatristleri ve doktorlar ile görüşmek gerekiyor.

4 yaş sendromunda anne ve babalar ne yapmalı?

En çok yaptığımız hata bu durumu kriz olarak değerlendirmek. Genel olarak bu durumu yorulma biçimimizi daha pozitife çevirirsek daha sakin kalabiliriz. Öfkelenmeler ve cezalar özellikle katı kurallar, kıyaslamalar çocuğu daha çok hırçınlaştırır. Sakin kalmak ve ona hayatta rehberlik etmek için kendimizi güçlendirmek, iyi bir çocuk - yetişkin ilişkisi çok önemlidir.
" } ] }